Sunday , September 25 2022

BBC si o jurnalista romanca arata cum sunt discriminati romanii in UK

Jurnaliștii de la BBC, in colaborare cu o ziaristă româncă, au realizat un reportaj în care demonstrează cum sunt tratați românii și bulgarii care merg să muncească în Marea Britanie.
Ziarista din România, sub acoperire, a lucrat ca menajeră intr-un hotel din Londra. Demersul publicistic demonstrează ca, deși ambele țări sunt membre UE, muncitorii est-europeni sunt prost plătiți si exploatați de angajatori.
Românca s-a dus la firma de recrutare Calibre International care i-a gasit un loc de muncă la un hotel de 4 stele din Londra. La St. Hermin’s Hotel, în timpul Jocurilor Olimpice, o cameră costă circa de 300 de euro pe zi. După două zile de muncă „menajera” a primit 33 de lire sterline, de trei ori mai putin față de venitul minim in Marea Britanie. Cerând explicații agenției Calibre, i s-a explicat că e platită pentru numarul de camere curatate și nu pentru ora de muncă. Mai mult, i se rupe în față o copie a contractului de angajare și i se spune că: „Iți mai spun, încă o dată, voi, românii și bulgarii, creați multe probleme pentru că trebuie să înțelegi care este statutul vostru în țara asta”.
Reporterii BBC arată că atunci când vine vorba de locuri de muncă prost platite, angajații sunt, adesea, români sau bulgari – imigranți angajați ca persoane fizice autorizate. Potrivit sondajelor realizate de Universitatea Oxford, 27.142 de români lucrează în Marea Britanie ca persoane fizice autorizate.
Hotelul St Ermin’s a anunțat că nu mai lucreaza cu agenția Calibre după ce au fost date la iveala posibile nereguli ale practicilor de angajare.
evz.ro

Vezi si

Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea …