Tuesday , March 5 2024

Băsescu: România nu mai are, din 2013, capacitatea să-şi protejeze propriul spaţiu aerian

România nu mai are, din 2013, capacitatea să-şi protejeze propriul spaţiu aerian pentru că nu a fost în măsură să contracteze achiziţionarea de avioane care să înlocuiască MiG-urile, a declarat, joi, la TVR, preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a menţionat, răspunzând unei întrebări, că este greu de găsit vinovaţi în legătură cu acest lucru.
“România, din 2013, nu mai are capacitate să-şi protejeze propriul spaţiu aerian pentru că nu am fost în măsură să contractăm necesarul de avioane care să poată înlocui MiG-ul 21 Lancer. Este o realitate a noastră”, a spus Băsescu la TVR.
El a făcut declaraţia în contextul în care a spus că SUA alocă matematic sumele asumate internaţional pentru apărare, în condiţiile în care ţările europene nu fac acest lucru.
Băsescu a spus că România va trebui să recunoască faptul că nu poate să-şi respecte obiectivele de alocare asumate pentru modernizarea armatei.
“Niciun stat european, aproape, nu mai respectă angajamentele de alocare bugetară pentru modernizarea armatei”, a spus Băsescu.
Preşedintele a spus însă că România şi-a respectat celelalte angajamente, cum ar fi cele legate de participarea militară în teatre de operaţiuni.
El a menţionat că România va reglementa această situaţie, în ceea ce o priveşte, când se va redresa economic.
Băsescu a spus că a discutat acest lucru cu Secretarul General al NATO, iar acesta a fost în postura de a lua act, fiindcă discuta cu un şef de stat.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4 în Vrancea, marți după-amiază

Un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe Richter s-a produs marți, 5 martie, la …