Monday , May 6 2024

Băsescu: România este grav afectată de situaţia din Zona Euro

Pe agenda preşedintelui Băsescu a figurat, miercuri, o întâlnire cu directorul FBI, Robert S. Mueller. De altfel, la ora 16:00, şeful statului a avut o întâlnire cu Peter Harrold, directorul de Ţară pentru Europa Centrală şi Ţările Baltice, Banca Mondială.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Urmăriţi principalele declaraţii:
Situaţia din Zona Euro:
Cred că există un interes legat de următorul Consiliu care va avea loc pe 9 decembrie, la Bruxelles.
În ceea ce priveşte creşterea încrederii în capacitatea Zonei Euro de a face faţă crizei datoriilor suverane, legal sunt două posibilităţi. Una din ele vizează modificarea Tratatului. În baza art. 126. În baza art. 48 din Tratat se poate face o modificare a Tratatelor şi modificările ar trebui să apară la art. 136 din Tratatul UE.
Ar putea fi modificat şi protocolul 14 al Tratatului.
O a doua variantă care nu implică modificarea Tratatului şi implicit nu generează nevoia ca parte din statele membre să ratifice prin parlament sau prin referendum modificările este amendarea protocolului nr. 12 al Tratatului, care nu necesită adoptare de modificări prin parlamentele naţionale sau referendum în niciun stat. Poziţia nostră va fi că pentru moment soluţia corectă este amendarea imediată a protocolului 12, care necesită doar consultarea Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene. Într-o fază ulterioară, când va exista consens la nivelul celor 27 să se poată trece şi la modificarea Tratatului, a art. 136 din Tratat sau a protocolului 14.
Ce se poate introduce şi ar fi util pentru credibilizarea Zonei Euro în protocolul 12. Aici trebuie să impunem prin decizia celor 27 definirea pentru toate statele membre UE şi în mod deosebit pentru statele membre ale Zonei Euro a unui calendar pentru atingerea unui grad de îndatorare de maxim 60% din PIB în toate statele membre.
O altă prevedere care poate fi introdusă în protocolul 12 care vizează tratarea deficitului excesiv e legată de introducerea în Constituţia statelor membre ale UE şi a statelor membre a Zonei Euro a limitei maxime de deficit de 3% din PIB. Această prevedere urmând a fi ratificată de Curtea de Justiţie a UE.
Statele membre ar trebui să stabilească la nivel naţional un mecanism automat de corecţie a deficitului.
Trebuie instituit un sistem de raportare a datoriei fiecărui stat. Indiferent cine face datoria excesivă, sunt câteva state care plătesc. Fie că faci datorii în Grecia, Irlanda, Spania sau Portugalia, vie cineva din Zona Euro care plăteşte.
Cealaltă variantă cu amendarea Tratatului este mult mai complicată. În unele ţări ar implica şi referendum.
În condiţiile în care vorbim de o guvernanţă economică la nivel european, trebuie dată mult mai multă putere Comisiei Europene, şi noi susţinem acest lucru, iar asta se face doar prin modificarea Tratatelor Uniunii. O soluţie imediată este revizuirea protocolului 12 al tratatelor Uniunii. Asta se poate face cu simpla consultare a Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene.
Pactul Euro Plus:
În ceea ce priveşte creşterea ocupării forţei de muncă, obiectiv din pactul Euro Plus, susţin deschideri de investiţii, de exploatări miniere acolo unde este profitabil să o facem. Construcţiile de autostrăzi, investiţiile de la Ministerul Dezvoltării.
Consolidarea stabilităţii financiare. România a intrat într-un proces, a reuşit să se stabilizeze financiar.
Consolidarea sustenabilităţii finanţelor publice –  acele tăieri pe care nu le-a dorit nimeni.
România a fost foarte ancorată în aceste proiecte europene la care a aderat.
Îi rog pe domnii analişti care încă nu ştiu ce face ţara lor să citească aceste documente pe care România şi le-a asumat.
Legat de o dezinformare plasată în mass-media legată de bugetul de 2% al Ministerului Educaţiei: acel buget nu include cheltuielile salariale, materiale, cu săli de sport, bazine de înot şi terenuri care sunt în sarcina altor instituţii decât a bugetului Educaţiei. Bugetul Educaţiei e puţin mai mare decât în 2011.
Aderarea României este pe ordinea de zi la Consiliu. Vom vedea cum se va putea discuta în condiţiile în care prioritatea e scoaterea din criză a Zonei Euro.
România este, în momentul de faţă, grav afectată de situaţia din Zona Euro. În lunile de vară, CDS-ul nostru era la împrumuturi pe zece ani în jur de 200 de puncte, la un an împrumuturile erau cu sub 100 de puncte. Aceasta este prima de asigurare de împrumuturi, iar, în momentul de faţă, datorită neîncrederii generate de întârzierile pentru Grecia, de ce se întâmplă în Italia, CDS-ul României la credite pentru zece ani a depăşit 450 şi merge în sus cu toată zona. Deci suntem afectaţi. România plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în Zona Euro. (realitatea.net)

Vezi si

Tradiții de Paști: se ciocnesc ouă roșii sau vine Iepurașul?

Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar …