Saturday , November 26 2022

Basescu a aprobat toti sefii parchetelor

basescu

Intr-o declaratie de presa facuta miercuri seara la Palatul Cotroceni, presedintele Basescu a afirmat ca a aprobat prin decret numirea celor sase sefi ai parchetelor nominalizati:
“Am avut discuţii cu toţi cei 6 procurori, am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor 6. Patru din cei 6 au ocupat funcţii de conducere şi până acum. Apelul meu la cei 6 este să fie o echipă. Le-am cerut să ridice nivelul de eficienţă al luptei anticorupţie.
Aştept de la ei să ridice nivelul de eficienţă în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate.
Le.am solicitat să utilizeze în mod major procedura de confiscare extinsă pentru care există lege deja. Le-am cerut o bună cooperare cu instituţiile ce-i pot ajuta în atingerea obiectivelor: poliţia, structurile de informaţii.
Şi eu, li românii aşteaptă mult mai mult de la procurori şi justiţie în general.
Am dat atenţie discuţiei cu domnul Niţu. Vreau să înţelegem foarte clar că desemnarea domnului Niţu nu era un târg de nerefuzat. A fost o soluţie, soluţie la care am ajuns la fel cum am ajuns la desemnarea oricărui procuror cu funcţie de conducere în ultimii 8 ani. Întotdeauna a existat o discuţie cu ministrul Justiţiei pentru a preveni un refuz. Când această discuţie nu a existat, am respins propunerile. Respingând priopunerile doamnei Piviniceru, am respins procedura care nu a fost transparentă. Trebuia să organizeze un concurs cinstit”.
Preşedintele Traian Băsescu a avut, luni şi marţi, întâlniri de evaluare cu o parte dintre procurorii nominalizaţi pentru funcţiile de conducere din Parchete, urmând ca acestea să fie finalizate miercuri, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.
“Domnul preşedinte Traian Băsescu a avut, zilele acestea, întâlniri de evaluare cu o parte dintre persoanele propuse pentru funcţiile de conducere din Parchete. Domnul preşedinte va continua şi mânie (miercuri, n.r.) întâlnirile cu restul acestora”, a spus Oprea.
Întrebat când va semna preşedintele decretele privind numirea candidaţilor în funcţiile de la Parchete, purtătorul de cuvânt a răspuns: “Când domnul preşedinte va lua o decizie, o vom anunţa public”.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis vineri preşedintelui Traian Băsescu propunerile de numire în funcţiile de conducere de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT.

Vezi si

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va vizita România în perioada 28-30 noiembrie

Potrivit unei informări oficiale a Departamentului de stat al SUA, Antony J. Blinken se va …