Sunday , April 28 2024

BAC-ul profesional aduce in faliment fabricile de diplome

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la GANDUL LIVE ca ordonanta de urgenta prin care se introduce bacalaureatul profesional interzice categoric elevilor accesul la universitate si nu va permite niciunei institutii de invatamant, indiferent ca este de stat sau particulara, sa primeasca absolventii.
“Ordonanta specifica clar ca este vorba de orice fel de invatamant superior”, a spus Ecaterina Andronescu.
Statisticile de la Ministerul Educatiei arata ca, din cei aproape 700.000 de studenti cati sunt in Romania, aproximativ 250.000 invata la universitatile particulare. Taxele de studiu de la aceste universitati variaza in functie de profilul urmat de student. Suma medie platita de un student la particulara este de 1.000 de euro, ceea ce inseamna ca toate cele 56 de universitati particulare acreditate si autorizate ruleaza un sfert de miliard de euro anual din taxele de la studenti.
Rectorii universitatilor particulare sustin ca masura BAC-ului profesional ii va afecta, pentru ca numarul de studenti este in scadere de la an la an. Procentul mic de elevi care au luat examenul de maturitate in ultimii trei ani a crescut concurenta dintre universitati, sustin rectorii. Pe de alta parte, oficialii de la particulare spun ca era previzibila scaderea numarului de studenti.
Totodata, reprezentantii universitatilor particulare sustin ca unii dintre elevii care vor lua cu BAC-ul profesional nu vor mai ajunge niciodata la facultate.
Rectorul Universitatii Ecologice, Alexandru Ticlea, nu agreeaza masura introducerii bacalaureatului profesional, pentru ca se aplica la toate liceele, si nu numai la cele profesionale, asa cum ar fi normal.
“Educatia antreprenoriala te scoate antreprenor? Facem schimbari numai asa sa ne aflam in treaba. Daca ar fi fost licee industriale, as fi fost de acord, dar daca invata profesie in liceu? Nu cred ca masura asta se justifica pentru toate liceele, ci pentru anumite licee. Fara o pregatire in licee pentru profesie nu vad de ce am introduce o astfel de masura. Iar aceasta restrictie pe care le-o impun elevilor de a nu merge la universitate sper ca n-o va accepta toata lumea si ca masura pana la urma nu va trece”, a spus rectorul de la Universitatea Ecologica.
Alexandru Ticlea a explicat cum vor fi afectate universitatile in general si cele particulare in special. “Ne fac si noua rau, pentru ca studentii nu vor mai veni la noi. Prin aceasta masura, unii dintre elevi nu vor mai ajunge niciodata la facultate. E absurd sa dai doua tipuri de bacalaureat. Anul acesta numarul de studenti este sub nivelul anului trecut”, a spus rectorul, care a adaugat ca studentii vor fi din ce in ce mai putini si din ce in ce mai slabi.
“Dupa Revolutie, s-au facut reforme peste reforme, dar elevii sunt din ce in ce mai slab pregatiti. Parerea mea este ca ar fi trebuit sa iasa niste genii in urma reformelor, dar, dimpotriva, calitatea a scazut”, a mai spus Alexandru Ticlea.
Nici pentru Aurelian Bondrea Jr, rectorul Universitatii Spiru Haret, bacalaureatul profesional nu este o masura buna. “N-o sa mai avem studenti deloc “, a spus Aurelian Bondrea.
“Credeti ca ceilalti elevi, care dau Bacalaureat national sunt mai buni?”, s-a intrebat retoric Bondrea.
Ovidiu Folcut, rectorul de la Universitatea Romano-Americana, afirma ca un examen de maturitate profesional va tria intr-un fel scolile. “Vor ramane scolile in care elevii vor invata si isi vor dori cu adevarat sa mearga la facultate”, a declarat Ovidiu Folcut. Rectorul este de parere ca cei care vor alege sa dea BAC profesional vor fi de la liceele tehnologice. “Oricum, la noi, numarul de studenti care provin de la acest tip de licee este foarte mic”, a precizat Folcut.
Rectorul a spus ca este previzibil ca numarul de studenti sa scada.
“Oricum numarul de studenti e la jumatate fata de acum cativa ani din cauza pe de o parte a scaderii demografice, iar pe de alta parte a examenului de BAC picat”, a spus Folcut.
Pentru presedintele Universitatii Hyperion, Ion Spanulescu, bacalaureatul profesional nu are niciun viitor. “Spun ca n-o sa aiba viitor pentru ca cei mai multi dintre elevi vor alege tot BAC-ul national pentru a putea da la facultate. Cred ca la anul oricum se va schimba din nou examenul si or sa fie mai multe tipuri de examen”, a spus Ion Spanulescu.
Corina Dumitrescu, rectorul de la Universitatea Dimitrie Cantemir, a refuzat sa comenteze pe tema bacalaureatului profesional. Ea a spus, totusi, ca numarul de studenti se mentine constant, iar in prezent universitatea si-a ocupat 70% din numarul de locuri scoase la concurs. “In anul I avem aproximativ 6.000 de studenti, iar in total numarul de studenti va fi si anul in 2012 de 20.000, la fel ca in 2011”, a spus Dumitrescu.
gandul.info

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …