Friday , April 23 2021

Avocata liberala Zuzaza Caputova, o militanta anticoruptie, castiga detasat alegerile prezidentiale din Slovacia

Avocata liberala Zuzana Caputova va deveni prima femeie presedinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor aproape complete al celui de-al doilea tur al alegerilor, publicate sambata seara de Oficiul national de statistica, relateaza AFP.

Militanta anticoruptie a obtinut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din sectiile de votare. Adversarul sau, Maros Sefcovic, comisar european sustinut de partidul de guvernamant de centru-stanga (Smer-SD), este creditat cu 41,61% din voturi.

Imediat dupa publicarea primelor rezultate, Zuzana Caputova a lansat un apel slovacilor sa se uneasca.

“Sa cautam ce ne uneste, sa punem cooperarea deasupra intereselor noastre”, a spus ea in fata reprezentantilor presei.

“Pentru mine, aceste alegeri au dovedit ca poti castiga fara sa iti ataci adversarul si cred ca aceasta tendinta se va confirma in cursul alegerilor pentru Parlamentul European si legislativelor slovace de anul viitor”, a declarat viitoarea presedinta a Slovaciei.

Rezultatul sau, a mai afirmat ea, a aratat ca “este posibil sa nu cedezi populismului” si “sa castigi increderea oamenilor fara sa recurgi la un vocabular agresiv si atacuri la persoana”.

Adversarul sau si-a recunoscut infrangerea. “I-am telefonat d-nei Caputova ca sa o felicit pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori pentru ca prima femeie presedinte al Slovaciei merita un buchet”, a declarat Maros Sefcovic.

Presedintele in exercitiu, Andrej Kiska, a spus ca “numeroase tari ne invidiaza pentru ca am ales un presedinte care simbolizeaza valori cum este decenta”.

“Slovacia traverseaza o criza morala si are nevoie de un presedinte ca Zuzana Caputova”, a adaugat el.

La randul sau, premierul Peter Pellegrini si-a exprimat speranta intr-o “cooperare constructiva” cu noul sef al statului.

Potrivit expertilor, victoria detasata obtinuta de Zuzana Caputova se poate explica printr-un val de nemultumire populara fata de actuala putere, dupa asasinarea jurnalistului de investigatii Jan Kuciak si a logodnicei acestuia anul trecut.

Jurnalistul se pregatea sa publice un articol despre presupuse legaturi intre oameni politici slovaci si mafia italiana.

La acea data, avocata de 45 de ani a fost prezenta in strada alaturi de mii de slovaci la o serie de manifestatii de mare amploare, care au dus la demisia premierului Robert Fico.

Vezi si

Grecia, inclusă pe LISTA țărilor cu risc epidemiologic ridicat​. Cei care vin în România din aceste state intră în carantină

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU) a adoptat joi noua „listă galbenă” cu țările …