Thursday , December 7 2023

AVERTISMENT FBI: Grupările teroriste pot crea bombe ascunse în laptopuri ce trec nedetectate pe aeroporturi

FBI

Serviciile americane de informaţii şi forţele de ordine cred că organizaţia Stat Islamic şi alte organizaţii teroriste au dezvoltat metode inovative de a amplasa explozibili în dispozitive electronice care, potrivit testelor făcute de FBI, pot trece nedectate la cele mai comune controale de pe aeroporturi, relatează CNN.
Teama autorităţilor este alimentată şi de informaţii care sugerează că teroriştii au obţinut echipamente de securitate sofisticate, similare celor de pe aeroporturi, pentru a testa cum să ascundă în cel mai eficient mod explozibili în laptopuri şi în al dispozitive electronice.
Informaţiile, obţinute în ultimele luni, au jucat o rol semnificativ în decizia administraţiei Trump de a le interzice laptopurile şi alte dispozitive electronice mari în cabinele avioanelor care decolează de pe 10 aeroporturi din opt ţări din Orientul Mijlociu şi Africa.
Datele ar putea ridica însă semne de întrebare privind amploarea interdicţiei şi probabil că vor exista voci care vor cere ca măsura să fie extinsă şi la alte curse, scrie CNN.
În urma unei serii de teste realizate anul trecut, FBI a conchis că bombele ascunse în laptopuri ar fi mult mai dificil de detectat de scannerele de pe aeroporturi decât versiuni precedente produse de grupările teroriste. Testele Fbi s-au concentrat pe anumite modele de scannere, care sunt aprobate de Administraţia pentru Securitatea Transporturilor şi care sunt folosite în SUA, dar şi în restul lumii.
Când administraţia SUA a impus interdicţia vizând electronicele în cabină, oficiali apropiaţia dosarului au declarat pentru CNN că se temeau că teroriştii au descoperit metode pentru a ascunde explozibilii în compartimentele pentru baterie. Însă noile informaţii arată că genişti care lucrează pentru Statul Islamic şi pentru grupări reuşesc să ascundă dispozitivele explozibile suficient de bine încât laptopul să şi funcţioneze suficient timp pentru a trece de controalele de pe aeroporturi.
Mai mult, modificările necesare pot fi făcute folosind scule obişnuite.
“Ca politică, nu discutăm public informaţii precise. Însă, informaţii evaluate sugerează să grupările teroriste vizează în continuare aviaţia comercială, inclusiv ascunderea de dispozitive explozibile în electronice”, a afirmat Departamentul pentru Securitate Internă într-un comunicat transmis CNN.
“Guvernul american reevaluează continuu informaţiile existente şi strânge informaţii noi. Acest lucru le permite Departamentului pentru Securitate Interne şi Administraţiei pentru Securitatea Transporturilor să evalueze constant procesele şi politicile noastre de securitate a aviaţiei şi să facă îmbunătăţiri atunci când le consideră necesare pentru ca pasagerii să fie în siguranţă”, se adaugă în răspunsul transmis postului american de televiziune.
Luna trecută, Departamentul american pentru Securitate Internă a a decis să le interzică pasagerilor unor companii aeriene din opt ţări predominant musulmane să aducă în bagajul de mână dispozitive electronice mari, precum laptopuri, tablete sau camere video.
Companiile aeriene vizate de decizia SUA sunt Royal Jordanian, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates şi Etihad Airways.
A doua zi, Marea Britanie a luat o măsură similară, vizând şase ţări cu populaţie majoritar musulmană.
 

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …