Saturday , April 27 2024

Asociațiile care activează la granița României cu Ucraina se pregătesc pentru noi valuri de refugiați după anexările Rusiei

Asociațiile care activează în vămile româno-ucrainene fac planuri pentru a acoperi și în timpul iernii nevoile persoanelor care vor căuta adăpost de războiul declanșat de Rusia și caută personal specializat și produse de strictă necesitate.

Președintele You Hub Association, Andreeas Novacovici (foto), a declarat, pentru Agerpres, că se așteaptă la un nou val de refugiați așteptat după referendumurile de anexare la Rusia a unor teritorii din Ucraina.
El a arătat că toate Blue Dot-urile din România, centre de sprijin pentru copiii refugiați și familiile lor, au început să pregătească planuri de intervenție în situații de criză care s-ar putea amplifica în urma referendumurilor de anexare la Rusia a regiunilor separatiste Donețk, Lugansk și a teritoriilor ucrainene ocupate Herson și Zaporojie.
“Cifrele vor crește în toate vămile. Toți colegii din Blue Dot-urile din țară au fost avertizați, au fost rugați să pregătească planificări pentru iarnă și pentru creșterea efectivelor atât în număr de personal, cât și în număr de agenții prezente fizic, pentru că vara asta activitatea s-a dispersat și au rămas tot mai puțini cei care lucrează zilnic în vamă”, a menționat Novacovici.
El a mai spus că toate Blue Dot-urile din România fac planuri pentru a acoperi cu resurse umane și produse de strictă necesitate nevoile refugiaților pentru următoarea perioadă și a specificat faptul că asociația pe care o reprezintă lucrează doar cu angajați.

“Este nevoie de personal calificat, pregătit să intervină în asemenea situații și care să fie sprijinit financiar să rămână în vamă. Lucrăm cu angajați, pentru că altfel nu putem avea sustenabilitate. Este nevoie de un plan de intervenție pe termen lung, iar noi suntem pregătiți pentru următorii cinci ani. Sperăm să nu fie nevoie de atât de multă implicare în vamă, dar pentru procesul de incluziune socială pentru copiii abandonați care vin din Ucraina în România avem planul făcut pentru următorii cinci ani”, a menționat președintele You Hub Association.
Printre produsele necesare, Andreeas Novacovici a enumerat apa, dulciurile, sucurile pentru copii, produsele de igienă și laptele praf.
În contextul actual, asociația așteaptă sprijin financiar.
“Lucrăm în sistem de donații în regim financiar pe care le folosim strict la consolidarea prezenței noastre aici fie că vorbim de materiale, fie de personal care asigură permanența serviciilor oferite. În București, în curând, vom deschide un centru pentru copiii refugiați proveniți din sistemul de protecție specială din Ucraina. Ei vor rămâne în România și trebuie să se integreze în școală, în grupul de colegi din casele de copii, pentru că împart același spațiu și atunci considerăm că acolo trebuie să fie o intervenție sustenabilă, realizată de specialiștii care cunosc domeniul și etapele de incluziune socială”, a declarat președintele You Hub Association.
Înființată în anul 2017 de trei tineri cu experiențe de instituționalizare, You Hub Association are drept obiectiv sprijinirea copiilor și tinerilor care cresc în centrele sociale pentru o viață independentă. În Isaccea, asociația are un punct care funcționează din data de 5 martie.
În vârstă de 28 de ani, născut în Timișoara, Andreeas Novacovici a crescut în patru instituții de protecție a copilului. Ca adult, a contribuit la modificarea a două legi și patru ordine de ministru în domeniul protecției copilului, iar în momentul de față lucrează la un standard de intervenție umanitară pentru copiii apatrizi și cei proveniți din sistemul de protecție socială.  (Agerpres)

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …