Tuesday , May 14 2024

Angajaţii Spitalului Judeţean Brăila au reluat protestele şi au forţat intrarea în unitate

Angajaţii Spitalului Judeţean Brăila au reluat, miercuri, protestele în curtea instituţiei, nemulţumiţi de reducerile salariale şi de faptul că o parte dintre ei vor fi disponibilizaţi, iar în cursul acestei zile la unitatea medicală va ajunge o echipă a Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii.
Peste o sută de angajaţi ai spitalului – asistente, infirmiere, personal TESA – au reluat protestele declanşate cu o zi în urmă, ei cerând să li se alăture şi medicii şi strigând “Nu plecăm”.
O parte dintre angajaţii care protestează au încercat să intre în unitate şi s-a creat o busculadă cu agenţii de pază ai spitalului, care au încercat să îi împiedice.
Incidentul a avut loc în jurul orei 9.00, când a început şedinţa Comitetului director, la care au intrat şi zece persoane din rândul protestatarilor.
O parte dintre protestatari au forţat intrarea în unitate şi s-a creat o busculadă cu forţele de ordine, care nu le-au permis accesul.
În busculada creată, o femeie a fost trântită.
“Agenţii de pază sunt plătiţi să păzească clădirea, nu conducerea spitalului”, a spus una dintre femeile care au încercat să intre la negocieri.
Înainte de începerea negocierilor, în rândul protestatarilor a ajuns şi prefectul de Brăila, Dumitru Popa, care le-a spus oemenilor să îşi desemneze o echipă de negociere.
La ora transmiterii acestei ştiri, şedinţa Comitetului director, la care participă şi prefectul judeţului, era în desfăşurare.
La faţa locului sunt mobilizaţi şi poliţişti şi jandarmi.
Angajaţii unităţii medicale sunt nemulţumuţi de reducerea salariilor cu 25 la sută, de eliminarea sporurilor, dar şi de faptul că o parte dintre ei vor fi disponibilizaţi. Oamenii reclamă că nu pot fi concediaţi întrucât au susţinut concurs pentru a fi încadraţi pe posturi.
Managerul spitalului i-a anunţat, miercuri dimineaţă, pe protestatari că va avea loc Colegiul Director, în care vor fi luate unele decizii. La această şedinţă au fost invitate şi zece persoane din rândul protestatarilor.
Tot miercuri, la Spitalul Judeţean Brăila este aşteptată şi o echipă a Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii.
Corpul de control va verifica situaţia financiară, organizarea administrativă a spitalului, precum şi alte elemente care ar fi putut duce la situaţia de conflict generată marţi după-amiază între angajaţi şi managementul unităţii sanitare. Echipa va fi condusă de consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Geza Molnar.
Managerul Spitalului Judeţean a spus conducerii Ministerului Sănătăţii, într-o convorbire telefonică de marţi, că nu cunoaşte motivele protestului şi că acţiunea a fost premeditată, angajaţii având asupra lor spray-uri cu gaze lacrimogene.
Peste o sută de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Brăila au protestat, marţi după-amiază, în faţa instituţiei, ei spărgând uşa de acces în unitate, în timpul manifestaţiei fiind folosite gaze lacrimogene.
Liderul sindical de la Spitalul Judeţean Brăila, Ionel Mocuţă, declara că protestul a fost unul spontan, însă susţinut de liderii sindicali. El spunea că protestul are loc în contextul în care salariile angajaţilor au fost reduse, în acelaşi timp cadrele medicale rămânând şi fără sporuri.
La rândul său, Adrian Bârea, prim-vicepreşedinte Sanitas, spunea că angajaţii spitalului sunt nemulţumiţi de reducerile salariale şi că nu există niciun fel de dialog între angajaţi, managerul spitalului şi conducerea Consiliului Judeţean, care a preluat unitatea. El a susţinut că trecerea unităţii în subordinea CJ a dus la reduceri de personal, acesta fiind un alt motiv de nemulţumire în rândul cadrelor medicale.
Bârea a spus că de când spitalul a fost preluat de Consiliul Judeţean, sindicatele nu au fost consultate cu privire la o nouă restructurare, noua conducere intenţionând să disponibilizeze aproximativ 300 de oameni, ceea ce reprezintă 40% dintre angajaţi, fără consultarea sindicatelor.
“Probabil că protestul spontan de azi (marţi – n.r.) este cauzat de faptul că oamenii au primit fluturaşii şi au văzut că le-au fost tăiate sporul de noapte şi alte sporuri specifice, ceea ce a dus la diminuarea salariilor chiar cu peste 40%, fără ca oamenii să fie anunţaţi”, declara liderul sindical.
El a mai precizat că în această situaţie este şi Spitalul din Constanţa şi că o modalitate de a linişti oamenii este reluarea dialogului cu sindicatele.
Bârea a adăugat că a cerut Ministerului Sănătăţii să intervină la Prefectură pentru a rezolva situaţia de la Brăila, dar că “nu s-a întâmplat acest lucru”.
Spitalul Judeţean Brăila se află în subordinea Consiliului Judeţean.

Vezi si

10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinși băuți sau drogați la volan

Am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morți pe drumurile României, afirmă social-democratul …