Thursday , August 18 2022

Alertă cu bombă la Consiliul Regional Cernăuți, la ședința de alegere a noului șef. Un anunț similar a fost, cu câteva ore mai devreme, la Primărie

La Cernăuți, a fost raportat că la sediul administrației regională de stat, unde avea loc votul la șefia consiliului regional, au fost verificări, după amiază, în jurul orei 16:05. Poliția de patrulare, ca de altfel toate serviciile din regiunea Cernăuți, relevante în cauză – poliție, ambulanță și explozivi – s-au deplasat la fața locului. Potrivit martorilor oculari, citați de BukNews, la 15:45 a fost primit primul mesaj despre detectarea unui obiect suspect (două pungi de celofan), iar un alt mesaj – despre o bombă artizanală – a fost primit la 15:47.

Deputații regionali se întâlneau, după o pauză, în sala de ședințe când Mykhailo Pavliuk, unul dintre membrii prezidiului temporar al Consiliului Regional, a anunțat că a primit un raport despre verificarea clădirii. Prin urmare, toată lumea a trebuit să părăsească camera. „Acum este clar că acest lucru va dura aproximativ o oră și jumătate, după care ne vom întoarce în sală pentru a continua agenda. Și problema principală pe ordinea de zi de astăzi este alegerea președintelui Consiliului Regional Cernăuți”, a spus Mykhailo Pavliuk.

Doar două partide – „Sluga Poporului” și „Partidul Agrar din Ucraina” – din opt și-au desemnat candidați pentru funcția de președinte al Consiliului Regional Cernăuți. În timpul primei ședințe a noului deliberativ regional cernăuțean, care a avut loc pe data de 17 decembrie – deputații regionali au trebuit să aleagă conducerea consiliului. Din partea partidului prezidențial a candidat Volodimir Jarovschi, antreprenor, director al SAADET UKRAINE LLC și din partea agrarienilor a candidat Oleksiy Boyko, actualul șef adjunct al Administrației regionale de stat Cernăuți.

În total, sunt 64 de deputați în Consiliul Regional Cernăuți: 41 aleși conform listelor iar 23 cu mandat unic, în funcție de circumscripția teritorială. Interesant este faptul că Batkivșcina – partid care în regiunea Cernăuți este condus de Ivan Muntean (foto sus), fostul președinte al Consiliului Regional și care, bucuros că a obținut al șaselea mandat de deputat la nivelul regiunii Cernăuți, a declarat că se simte ușurat de faptul că nu mai este în fruntea deliuberativuui regional cernăuțean – a decis să susțină candidatura lui Jarovschi pentru funcția de președinte al consiliului regional. Cu ani în urmă, același Volodimir Jarovschi a fost expulzat din Batkivșcina pentru „trădarea intereselor partidului”, dar acum – deși nu puțini au fost cei din Cernăuți care au opinat că Ivan Muntean nu îl va susține pe Jarovschi, ci pe contracandidatul său – iată că trădătorul intereselor partridului este, totuși, „om profesionist, decent și un om bun familist”. Muntean își joacă jocul cu abilitate, înțelegând multe și singura caitate politică este aceea că nu a trădat el partidul său. Probabil de aceea încă mai poate face jocuri politice, dată fiind și situația personală nu foarte bună în care se află.

Ambii candidați au primit cuvântul să vorbească, iar apoi deputații au putut pune întrebări candidaților. Apoi au trecut la discuție, după care ar trebui să înceapă procedura scrutinului secret. Aparent, Muntean a uitat că este fost președintele CR Cernăuți, încearcând să gestioneze procedura sesiunii. Procedura de vot pentru președintele CR Cernăuți este oarecum întârziată din cauza faptului că, pentru o lungă perioadă de timp, nu s-au putut înțelege cu privire la procedura de vot, cum să procedeze: fie pe fracțiuni, fie alfabetic. Muntean spune că există un dezacord cu comisia de numărare, care, în opinia sa, încalcă procedurile de vot și aprobare ale protocolului, pentru care „este nevoie de o pauză”. Un alt membru al prezidiului, Mykhailo Pavliuk din partidului „Solidaritatea Europeană”, care voia să voteze pe nume, nu pe fracțiuni politice, a anunțat o pauză de 10 minute. Este clar că aranjamentele din culise eșuează undeva. De fapt, deputații de la „Sluga poporului” și „Batkivșcina” au vrut să voteze nu în ordine alfabetică, ci în fracțiuni întregi, dar opinia lor nu a fost luată în considerare și au părăsit sala de ședințe, în semn de protest. Cei de la „Sluga poporului” au ieșit la îndemnul candidatului pe care îl susțin. Reprezentantul partidului Sluga Poporului care a prezidat sesiunea a anunțat o pauză de o jumătate de oră, dar alții nu au fost de acord și au urmat lungi dezbateri, după care au fost aprobată procedura de votare și apoi … o pauză de 10 minute.

De cealaltă parte, în acest cadru nu tocmai prielnic, un alt fost președinte al Consiliului Regional Cernăuți, Mykhailo Gainiceru (la vremea când era la șefia CR Cernăuți făcea parte din Partidul Regiunilor, actualmente în Partidul Agrar) a acuzat prezidiul provizoriu al Consiliului Regional de incapacitate de a desfășura ședința și și-a exprimat oferta de a re-alege. Fără succes.

„Acesta este un scenariu scris de cineva”, a comentat fostul președinte al Consiliului Regional Cernăuți situația cu alegerea unui nou șef al consiliului. Nu mult a durat și au apărut anunțurile cu bombă. Altă amânare.

Între altele, este de mențonat că tot joi, dar în prima parte a zilei, un alt anunț cu privire la plasarea unei bombe artizanale a fost făcut în legătură cu clădirea Primăriei. Desigur că și acolo au fost făcute verificări și a fost evacuat personalul. De altfel, cu chiu cu vai – emoții și jocuri de culise – s-a reușit convingerea unui al 28-lea deputat local cernăuțean ca să ceară o primă ședință în care să fie validate mandatele. În caz contrar, exista riscul ca să nu poată fi constituit consiliul local și să fie convocate alte alegeri anticipate. Din câte se pare, cel de-al 28-lea deputat local cernăuțean convins să ceară o primă ședință era din partidul „Controlul poporului”, considerat a fi în opșoziția cu fragila majoritate constituită în jurul noului primar ales Roman Kliciuc. Dacă lucrurile nu iau o întorsătură neașteptată, atunci în cursul zilei de vineri ar urma să aibă loc ședința de validare a noului Consiliiu Local, punându-se capăt unui episod urât al politicii de la Cernăuți. (D.P.)

Vezi si

Pe 28 august începe o nouă ediție a programului „Litoralul pentru toți”. Tarifele de cazare pornesc de la 35 de lei pe noapte de persoană

FPTR lansează o nouă ediție a programului “Litoralul pentru toți”. Programul începe pe data de …