Tuesday , May 14 2024

4 probleme pentru Putin in Ucraina

putin

Pe masura ce criza din Ucraina se intensifica, liderii occidentali incearca sa inteleaga logica actiunilor Rusiei.
In loc sa construiasca o strategie de stabilizare a Ucrainei, acestia au participat la un joc orchestrat de Moscova pentru a de-escalada tensiunile, in cursul caruia au pretins ca Rusia este un partener care impartaseste aceleasi obiective ca si ei.
John Lough, analist la un grup Russia & Eurasia Program, la Chatham House, scrie, pentru  The Moscow Times, ca acordul de la Geneva s-a dovedit lipsit de miez, intrucat Rusia a ales sa escaladeze tensiunile pentru a obtine versiunea sa de stabilizare: federalizarea Ucrainei, cu centrul industrializat sub controlul de facto al Moscovei.
Liderii occidentali trebuie sa admita ca Putin joaca curajos, insa a dat de probleme. Pentru a inainta in sensul scopului sau, trebuie sa continue sa agraveze situatia. Tacticianul de geniu nu este neaparat un strateg bun si ar putea ajunge sa reactioneze la evenimente, in loc sa le controleze.
Putin a dat peste patru probleme in Ucraina:
1. Crimeea este acum o insula ruseasca, dar depinde de livrarile de apa si electricitate din Ucraina si de accesul rutier in Ucraina continentala. Rusia nu controleaza aceste aspecte si nu poate sa le inlocuiasca rapid, asa ca pastrarea acestor legaturi este o nevoie ce poate necesita interventie armata.
2. Cetatenii din sud-estul Ucrainei nu s-au ridicat in sprijinul separatistilor, ceea ce indica un apetit limitat in aceste regiuni pentru ruperea de Ucraina. Ca sa dea peste cap prezidentialele din 25 mai va fi nevoie sa foloseasca mai multi agenti pentru a provoca si mai multe probleme, cu riscul ca violentele sa scape de sub control.
3. Kievul incearca sa isi mentina pozitia si detaseaza forte pentru a evacua separatistii din cladirile ocupate. Pana si un succes partial al armatei ucrainene va creste presiunea pe Putin sa intervina militar pentru a proteja vorbitorii de limba rusa.
Avertismentele Rusiei cu privire la haosul si razboiul civil din Ucraina par a avea ca scop pregatirea opiniei publice pentru o actiune decisiva de “stabilizare” a Ucrainei, probabil prin trimiterea de “pacificatori” in zonele vizate. Aceste actiuni ar obliga tarile din Vest sa ia masuri de pedeapsa, probabil sanctiuni specifice, insa daca Putin ezita, risca sa fie perceput drept slab.
4. “Federalizarea” nu rezolva problema autoproclamatei republici transnistrene si creste necesitatea de a crea un pod terestru catre granita vestica a Ucrainei. Aceasta este o actiune riscanta intrucat poate declansa un razboi cu Ucraina, care s-ar transforma intr-un conflict militar prelungit, in contextul traditiei rezistentei partizane istorice din regiunile de vest ale acestei tari. (ziare.com)

Vezi si

Angajați ai Guvernului și din aparatul premierului Ciolacu protestează spontan la Palatul Victoria

Zeci de angajați din aparatul de lucru al Guvernului organizează luni după-amiază un protest spontan …