Wednesday , February 1 2023

19 din cele 25 de ordonante date azi-noapte de Guvern nu sunt publicate in Monitorul Oficial. Printre ele, cea privind legislatia electorala

Mai multe ordonanțe de urgență dintre cele 25 adoptate marți seară de Guvernul Orban în ultima zi de mandat nu au avut avizul Consiliului Legislativ, obligatoriu pentru a putea fi aprobate formal în ședința de guvern, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, OUG-urile care nu au aviz nu mai pot intra în vigoare, deoarece ele trebuie trecute din nou prin Guvern și adoptate cu avizul Consiliului Legislativ, aviz care vine în majoritatea cazurilor cu observații care trebuie preluate obligatoriu. Existența avizului este o condiție formală pentru adoptarea unui OUG în ședința de guvern. Conform Digi 24, 19 din cele 25 de OUG nu au fost publicate in Monitorul Oficial.

Or, după căderea Guvernului Orban, Executivul nu mai poate adopta OUG-uri pe durata interimatului, așadar acele ordonanțe de urgență care nu au avut avizul CL nu mai pot fi trecute încă o dată prin Guvern pe durata interimatului.

Un fost oficial în guvernul Orban a declarat pentru G4Media.ro că Guvenrul ar fi cerut pentru toate cele 25 de OUG-uri aviz de la CL și că se consideră îndeplinită condiția cerută de lege referitoare la aviz. Experți în drept consultați de G4Media.ro susțin însă că interpretarea nu stă în picioare, deoarece existența avizului, pozitiv sau negativ, este o condiție formală pentru ca OUG-ul să poată fi fi trimis la Monitorul Oficial.

Una dintre OUG-urile care nu are aviz ar fi cea prin care Guvernul Orban a modificat legislația electorală, au declarat miercuri seara Marcel Ciolacu și Victor Ponta, care au făcut declarații comune.

Guvernul a modificat, în ședința de marți noaptea, legislația electorală, astfel că alegerile anticipate ar putea fi organizate și în 50 de zile de la dizolvarea Parlamentului, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile, iar numărul parlamentarilor care să îi reprezinte a fost dublat, de la șase la 12.

Vezi si

B1TV, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru mai multe emisiuni critice la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat B1 TV cu 10.000 de lei pentru 24 …