Tuesday , April 30 2024

Suceveanca Ancuța Bodnar, desemnată “Sportiva anului 2023”

Canotoarea din Vatra Moldoviței a devenit anul trecut campioană mondială și europeană în proba de dublu vâsle, alături de Simona Radiș. “Ne place aurul foarte mult. Muncim pentru el și ne dorim să-l obținem și la Paris”, a declarat Ancuța Bodnar.

Suceveanca Ancuța Bodnar a fost desemnată “Sportiva anului 2023” în cadrul galei organizată miercuri seară de către Agenția Națională pentru Sport.

Canotoarea din Vatra Moldoviței le-a depășit pe atleta Alina Rotaru-Kottman și pe jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szocs.

Deținătoarea en-titre a titlului european și mondial la dublu vâsle, alături de botoșăneanca Simona Radiș, Ancuța Bodnar a declarat, la finalul galei, că îi place foarte mult aurul și va munci împreună cu colega sa pentru a-l obține și la Jocurile Olimpice de la Paris.

“Ne place aurul foarte mult. Muncim pentru el și ne dorim ca la Paris să-l obținem”, a menționat canotoarea suceveană.

Bodnar a precizat că pregătirea în Italia a decurs bine, iar în curând lotul olimpic de canotaj va reveni la baza de la Snagov.
“Suntem pe ultima sută de metri în cantonamentul din Italia, pentru că mai avem mai puțin de o lună de zile și ne întoarcem la baza noastră de la Snagov. De fapt, nu mai e mult până la Jocurile Olimpice. Noi ne propunem să muncim la fel de mult și să obținem rezultatele dorite acolo”, a explicat ea.

La rândul său, Simona Radiș, care a primit miercuri seară trofeul de excelență, a  declarat că are mare încredere că ediția 2024 a Jocurilor Olimpice va fi una care va rămâne în istorie din punct de vedere al performanțelor delegației României.
“Vor fi rezultate pentru întreaga delegație a României. Spun cu mare încredere că la Paris va fi o ediție a Jocurilor Olimpice care va rămâne în istorie”, a afirmat Radiș.

Ea speră ca împreună cu Ancuța Bodnar, colega sa din barca de dublu vâsle, să rămână în continuare neînvinse.
“Noi am ajuns la un nivel foarte înalt și ne dorim să rămânem pe aceeași linie ascendentă. Presiunea și fiecare cerință din exterior pe noi ne motivează. Încercăm mereu să transformăm totul într-un lucru pozitiv, iar până acum spun eu că ne-a reușit foarte bine”, a menționat canotoarea.

În cadrul evenimentului desfășurat la Ateneul Român din Capitală au fost acordate premii pentru 20 categorii, pe baza rezultatelor obținute pe parcursul anului 2023. Nominalizările precum și desemnarea câștigătorilor au fost realizate de Asociația Presei Sportive din România.

Lista completă a premiilor acordate, în cadrul Galei Sportului 2023:

Trofeul de Excelență în 2023 – Simona Radiș (canotaj) – dublă campioană europeană (dublu vâsle și 8^1) și campioană mondială în proba de dublu vâsle.
Sportivul anului – Cătălin Chirilă (canoe) – medalie de aur (500 m) și de argint (1.000 m) la CM, medalie de argint la Jocurile Europene (500 m). Au mai fost nominalizați: Constantin Popovici (sărituri în apă) și Vlad Dascălu (ciclism).
Sportiva anului – Ancuța Bodnar (canotaj) – campioană europeană și mondială la dublu vâsle. Au mai fost nominalizate: Alina Rotaru-Kottmann (atletism) și Bernadette Szocs (tenis de masă).
Antrenorul anului – Antonio Colamonici (canotaj) – antrenor-coordonator al lotului olimpic de canotaj – 11 ambarcațiuni calificate la JO 2024; palmares european – 5 aur și 1 argint; palmares mondial – 2 aur – 1 argint – 2 bronz. Au mai fost nominalizați: Florin Popescu (canoe) și Eduard Iordănescu (fotbal).
Antrenoarea anului – Camelia Voinea (gimnastică artistică) – antrenoarea Sabrinei Maneca Voinea, sportivă calificată la JO Paris 2024. Au mai fost nominalizate: Simona Maior Pașca (handbal) și Maria Gîrbă (gimnastică ritmică).
Sportivul anului în sport paralimpic – Alexandru Bologa (nevăzător) – medaliat cu aur la CM și CE. Au mai fost nominalizați – Robert Tămîrjan (paratriatlon) și Florin Cosmin Candoi (paraclimbing).

Sportiva anului în sport paralimpic – Constantin Gabriela (para tenis de masă) – medalie de bronz la Campionatul European. Au mai fost nominalizate: Maria Iordache (para karate scaun cu rotile) și Liliana Pădurean (popice nevăzători).

Evenimentul anului în sport/Cea mai bună organizare a unei competiții internaționale în România – Campionatele Europene de înot în bazin scurt pentru seniori de la Otopeni. Au mai fost nominalizate: CE lupte U23 de la București și Campionatele Mondiale de gimnastică ritmică pentru junioare Cluj-Napoca.

Echipa anului (sporturi de echipă masculin) – echipa națională de fotbal a României, calificată la EURO 2024. Au mai fost nominalizate: echipa națională de volei masculin și echipa națională de minifotbal.

Echipa anului (sporturi de echipă feminin) – echipa de tenis de masă a României – medalie de aur la Jocurile Europene. Au mai fost nominalizate: echipa de gimnastică a României și CSM Volei Alba Blaj.

Echipa/echipajul anului (sporturi individuale masculin) – barca de 8^1 (canotaj) – medalie de argint la Campionatul European de la Bled, calificare la Jocurile Olimpice. Au mai fost nominalizate: echipajul de canoe dublu 1.000 metri și echipajul de bob 2.

Echipa/echipajul anului (sporturi individuale feminin) – barca de 8^1 (canotaj) – medalii de aur la Campionatele Mondiale și Europene. Au mai fost nominalizate: echipajul de patru rame (canotaj) și echipajul de bob 2.

Echipa anului (competiții mixte) – echipa reprezentând Federația Română de Culturism și Fitness – campioană europeană și balcanică, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de la Santa Susanna (Spania). Au mai fost nominalizate: dublul mixt tenis de masă Ovidiu Ionescu/Bernadette și cuplul Alexandru Pădurariu/Elena Costandache (dans sportiv).

Premiul special al Agenției Naționale pentru Sport/Legenda sportului – Mircea Lucescu (fotbal)

Speranțele sportului (feminin) – Elena Zaharia (tenis de masă) – medalie de argint la Campionatele Mondiale pentru tineret, 3 medalii de aur (cu echipa, la simplu Under 19 și la dublu mixt) și o medalie de bronz la CE pentru juniori. Au mai fost nominalizate: Amalia Niță (box) și Daria Silișteanu (înot).

Speranțele sportului (masculin) – Radu Nițu (scrimă) – bronz cu echipa la CM juniori; aur individual și argint cu echipa la CE tineret; aur cu echipa la CE de juniori. Au mai fost nominalizați: Eduard Ionescu (tenis de masă) și Denis Florin Mihai (lupte).

Speranțele sportului (mixt) – Francesca și Norbert Maior – campioni europeni de juniori la raliuri (FIA ERC).

Președintele anului – Elisabeta Lipă (FR de Canotaj). Au mai fost nominalizați: Cristinel Romanescu (FR Tenis de Masă) și Ioan Onicaș (FR de Minifotbal).

Cel mai bun administrator în sport – Adela Alexe (CSN Snagov). Au mai fost nominalizați: Florin Oancea (CSN Lia Manoliu) și Radu Popa (CSN Arcul de Triumf).

Special Olympics – Ionuț Păunescu (gimnastică) – 5 medalii de aur la sol, paralele, inele, cal cu manere și individual compus (nivel 2) și 2 medalii de argint la sărituri și bară fixă la la Jocurile Mondiale de vară Special Olympics Berlin 2023. Au mai fost nominalizați: Andreea Mustăreață Pivniceru (tenis) și George David (tenis). (D.C.)

Vezi si

FC Botoșani învinge Petrolul Ploiești și iese din zona periculoasă a retrogradării

Etapa a 7-a play out-ului Superligii la fotbal masculin a consemnat ieșirea echipei FC Botoșani …