Monday , April 29 2024

Șeful anti-dopingului din SUA vorbește despre dopajul neintenționat: “Pedepsim sportivii trișori sau am ajuns să pedepsim și sportivii nevinovați?”

Travis Tygart (52 de ani), șeful Antidopingului din Statele Unite (USADA), a făcut o serie de declarații menite să așeze într-o nouă lumină cazul Simonei Halep. Acesta a afirmat că laboratoarele antidoping sunt superperformante și au ajuns să detecteze valori minuscule ale unor substanțe interzise. Aceste substanțe pot ajunge în organismul unui sportiv printr-o contaminare accidentală, chiar prin sex sau mâncare.

Declarațiile lui Travis Tygart, citate de Adevărul, pot pune într-o nouă lumină cazul Halep, mai ales că avocații acesteia au mers de la început pe varianta unei contaminări “nevinovate”. „Ne confruntăm cu o altă problemă acum. Și anume faptul că laboratoarele antidoping sunt atât de bune, atât de performante, încât detectează niște valori extrem de mici ale unor substanțe interzise în probele analizate… Și grija noastră e că, uneori, aceste substanțe detectate n-au ajuns în organismul sportivului prin folosirea lor intenționată! Au ajuns să fie ingerate prin ceea ce numim noi sursă nevinovată. La ce mă refer? La carne contaminată, la apă contaminată, inclusiv la contactul sexual cu partenerul. Cazurile care ne îngrijorează cu adevărat sunt cele ale sportivilor care nu încearcă să trișeze, care sunt chiar foarte atenți să nu folosească ceva interzis, care fac totul ca la carte. Dar, din motive care nu țin de ei, ci de natura lumii în care trăim astăzi, ajung să aibă teste pozitive pentru niște valori extrem de mici. Și apoi le e și lor foarte greu să explice sursa acestei contaminări. Astfel de cazuri creează o tensiune foarte mare. Pentru că ajungem să ne punem următoarea întrebare: Pedepsim sportivii trișori sau, în încercarea de a face acest lucru, am ajuns să pedepsim și sportivii nevinovați?

Contaminarea conjuncturală e problema noastră acum. Vorbim despre cazuri în care elementul de intenție lipsește. Astfel de cazuri n-ar trebui să fie pedepsite la același nivel cu dopajul intenționat, cu dopajul sistematic susținut de stat, cum a fost în Rusia, de pildă“, a spus președintele USADA.

ziare.com

Vezi si

FCSB e noua campioană a României la fotbal 

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, …

2 comments

  1. contaminare nevinovatä , deci trec pe lingä un betiv si mä sui la volan iar politia mä depisteazä cä sunt plin de alcool . Tare de tot e asta , mä pufneste räsul.

  2. I s-a gasit in organism doparea , deci e vinovatä , s-a inecat ca proasta la mal . Treci pe lingä un betiv ,nu te poti contamina. Läsati-o baltä cu terorille astea