Friday , June 14 2024

Canada, prima tara care anunta boicotarea Jocurilor Olimpice, daca nu sunt amanate

Amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo este solicitată de tot mai multe țări, iar Canada a luat decizia de a nu trimite sportivi la competiții, dacă acestea nu sunt amânate. JO Tokyo sunt programate în lunile iulie și august.

Canada nu va trimite niciun sportiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a solicitat amânarea acestora din cauza pandemiei de coronavirus, au anunţat Comitetul olimpic canadian (COC) şi Comitetul paralimpic canadian (CPC), citate de AFP.

Cele două organizaţii „au luat decizia dificilă de a nu trimite echipe” la competiţia programată în această vară în capitala Japoniei, se arată într-un comunicat comun al celor două foruri, dat publicităţii duminică.

Canada devine, astfel, prima ţară care ia decizia să nu trimită sportivi la Tokyo, în cazul în care Jocurile se vor desfăşura aşa cum este prevăzut, între 24 iulie şi 9 august 2020.

„COC şi CPC solicită imperios Comitetului Internaţional Olimpic, Comitetului Internaţional Paralimpic şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii amânarea Jocurilor cu un an”, se precizează în comunicatul celor două instanţe, susţinute de comisiile sportivilor, organizaţiile sportive naţionale şi guvernul Canadei.

„Chiar dacă recunoaştem complexitatea inerentă a unei amânări, nimic nu este mai important decât sănătatea şi securitatea sportivilor noştri şi a comunităţii mondiale”, explică cele două organizaţii.

Responsabilii Comitetului olimpic australian (AOC) au estimat luni că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu vor putea loc în această vară, aşa cum este programat, îndemnându-şi sportivii să se pregătească pentru 2021, informează AFP.

„Este clar că Jocurile nu se pot desfăşura în iulie”, a declarat vicepreşedintele Comitetului olimpic australian, Ian Chesterman, care este şi şeful misiunii pentru JO de la Tokyo, după o reuniune a consiliului de administraţie al AOC.

Consiliul de administraţie al AOC a apreciat că o delegaţie australiană „nu poate fi formată din cauza circumstanţelor în schimbare din Australia şi din străinătate”, iar sportivii ar trebui, în consecinţă, să plece de la principiul că Jocurile vor avea loc în vara lui 2021.

Și legendarul atlet american Carl Lewis, care are în palmares nouă medalii olimpice de aur, s-a declarat favorabil unei amânări până în 2022 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, pentru a le oferi astfel sportivilor timp suficient să se pregătească după pandemia de coronavirus, informează AFP.

„Cred că în 2022 ar fi mult mai confortabil. Am include Jocurile de vară de la Tokyo după Jocurile de iarnă (de la Beijing), ar fi un fel de an olimpic festiv”, a propus Lewis, alăturându-se altfel multor sportivi, din trecut şi din prezent, care au solicitat amânarea competiţiei, cărora li s-au alăturat în ultimele zile şi instituţii, între care puternicele federaţii americane de atletism şi nataţie. (Agerpres)

Vezi si

FC Şoimii Gura Humorului este în fața primei manșe a barajului pentru promovarea în Liga a III-a

Echipa pregătită de Mihai Obreja înfruntă duminică, de la ora 18.00, pe stadionul Tineretului, campioana …

error: