Tuesday , February 27 2024

Un medicament experimental a încetinit declinul mental la bolnavii de Alzheimer

Cercetătorii britanici care studiază Alzheimerul și caută tratamente pentru această boală au anunțat că au descoperit un medicament care încetinește progresia bolii. Chiar dacă nu e vorba despre un tratament în sine, este, totuși, o premieră, fiind prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament modifică evoluția bolii, anunță The Guardian, citat de spotmedia.

În urma studiilor la care a fost supus medicamentul numit Lecanemab, concluzia a fost că pacienții cărora li s-a administrat au avut mai puțin de suferit de pe urma bolii. Concret, declinul cognitiv al pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat medicamentul a fost cu 27% mai mic decât cei aflați sub tratament cu placebo, după 18 luni.

Aceasta este o schimbare modestă a rezultatului clinic, dar este prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament modifică evoluția bolii.

În cadrul studiului, care a cuprins aproximativ 1.800 de pacienți cu boala Alzheimer în stadiu incipient, pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână cu respectivul medicament. S-a demonstrat că medicamentul reduce plăcile toxice, încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Totuși, aproximativ o cincime dintre pacienți au prezentat efecte secundare, inclusiv umflarea creierului sau sângerări cerebrale vizibile atunci când creierul le-a fost scanat.

”Acesta este un rezultat pozitiv din punct de vedere statistic și reprezintă un moment istoric, pentru că vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer. Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult pentru asta”, a declarat Rob Howard, profesor de psihiatrie la University College London.

Vezi si

Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună, prima oară după mai bine de jumătate de secol

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit …