Sunday , May 5 2024

Trei motive pentru care se spune ca devenim mai destepti la batrânete

Dac\ ai început s\ albe[ti, ai [i motive de bucurie: mintea uman\ se dezvolt\ pe m\sura înaint\rii în vârst\. De fapt, vârsta de mijloc ar putea fi vârful performan]ei cerebrale, potrivit unui volum publicat de Barbara Strauch, editor la New York Times, relateaz\ Yahoo Shine.

Bazându-se pe cele mai recente cercet\ri în domeniu, Barbara Strauch arat\ în “The Secret Life of the Grown-Up Brain: The Surprising Talents of the Middle-Aged Mind” (Via]a secret\ a creierului matur: Talentele surprinz\toare ale min]ii la vârsta mijlocie) c\ teza conform c\reia capacitatea creierului s-ar diminua la vârsta mijlocie este un mit. Iat\ motivele pentru care, în aceast\ perioad\ a vie]ii, activitatea cerebral\ este îmbun\t\]it\ [i moduri prin care o pute]i aduce la cel mai bun nivel.

1. Creierul se extinde

În ciuda popularei concep]ii conform c\reia pierdem mii de celule din creier odat\ cu înaintarea în vârst\, cercet\rile arat\ c\ acestea continu\ s\ se dezvolte pe parcursul vârstei mijlocii (40 – 68 de ani), în special la nivelul înveli[ului neuronilor, numit mielin\, care ajut\ la stabilirea unor conexiuni în vederea dezvolt\rii sim]ului de orientare.
Pentru dezvoltarea neuronilor, sunt recomandate exerci]iile fizice, în special cele aerobice. Sportul îmbun\t\]e[te circula]ia sângelui, inclusiv la nivelul creierului, ceea ce contribuie la regenerarea celulelor din girusul din]at – o important\ zon\ a creierului pentru procesele de memorare [i înv\]are -, dar [i a altor neuroni. Încerca]i s\ face]i exerci]ii aerobice, inclusiv s\ merge]i în ritm alert, timp de 30 de minute pe zi.

2. Este mai probabil ca acum s\ folosi]i ambele jum\t\]i ale creierului

În]elepciunea vârstei mijlocii nu se datoreaz\ numai experien]ei, ci [i unor schimb\ri la nivelul creierului. Spre deosebire de tineri, care tind s\-[i foloseasc\ doar partea dreapt\ sau stâng\ a creierului, cei afla]i la vârsta mijlocie tind s\ le foloseasc\ pe ambele. Astfel, ei pot judeca mai bine asupra unei situa]ii [i desprinde mai repede concluzii.
Cercet\rile arat\ îns\ c\ la aceast\ vârst\ cre[terea nivelului de glucoz\ din organism, asociat\ cu procesul normal de îmb\trânire, duce la inflama]ie, care afecteaz\ anumite p\r]i ale creierului, precum girusul din]at, încetinind procesul cognitiv. Ajuta]i-v\ mintea s\ r\mân\ ager\ reducând consumul de dulciuri [i consumând alimente precum cartofii dulci [i cerealele integrale, care combat cre[terea glicemiei.

3. Este posibil s\ gândi]i mai creativ

Se poate ca lobul frontal, responsabil cu concentrarea, s\ se mic[oreze odat\ cu înaintarea în vârst\. Acest lucru înseamn\ c\ aten]ia v\ va fi distras\ mai u[or [i ve]i avea probleme cu amintirea unui nume. Pe de alt\ parte, mai pu]in\ concentrare poate fi benefic\, permi]ându-v\ s\ g\si]i solu]ii mai creative la probleme. Studiile au ar\tat c\ o minte mai pu]in concentrat\ poate fi mai creativ\, deoarece este mai probabil s\ fac\ leg\turi între idei ce nu par s\ aib\ vreo leg\tur\ unele cu altele.
Încerca]i s\ practica]i activit\]i care v\ solicit\ mental cel pu]in o dat\ pe s\pt\mân\ pentru a v\ men]ine neuronii activi. Studiile au ar\tat c\ oamenii care au activit\]i de petrecere a timpului liber ce implic\ procesarea de informa]ii, precum lec]iile de pian sau înv\]area unei noi limbi str\ine, sunt de dou\ ori mai pu]in predispu[i la Alzheimer decât cei care nu au astfel de preocup\ri.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …