Friday , January 28 2022

Spectacolul “ochiului uman” de pe cer, suprins de telescopul Hubble

U Cam erupe la cateva mii de ani, producand o cantitate mare de heliu

Telescopul Hubble a imortalizat câteva imagini spectaculoase cu o stea “pe moarte” care seamănă izbitor cu un ochi uman, scrie Daily Mail. Este vorba de Camelopardalis sau U Cam, steaua care trăieşte ultimele momente, căci este aproape de sfârşitul vieţii. Steaua se află în constelaţia Camelopardalis, o constelație nordică largă și vagă în același timp, ce reprezintă o girafă.

Odată la câteva mii de ani nebuloasa numită Camelopardalis sau U Cam, erupe şi produce o cantitate mare de heliu, precum şi un adevărat spectacol de lumină.

Senzorii Telescopului Hubble au reacţionat la vibraţiile celei mai recente erupţii şi a fotografiat momentul. Atmosfera stelei Camelopardalis are în compozitie mai mult carbon decât oxigen. Cantitatea mare de gaz acumulată în jurul ei dă impresia că aceasta ar fi mai mare decât este în realitate.

Cam U este o stea de carbon, extrem de rară. Steaua este localizată în constelaţia Camelopardalis (Girafei) şi este mult mai mică decât apare în imaginile surprinse de telescopul Hubble. Strălucirea sa este îndeajuns de puternică pentru a satura receptorii camerei, ceea ce face ca steaua să arate mult mai mare.

Vezi si

Expunerea treptată și precoce, o pistă promițătoare pentru depășirea alergiei la arahide 

Obișnuirea treptată și precoce cu arahidele a copiilor alergici la acestea ar putea ajuta sistemul …