Friday , April 26 2024

Si plantele striga dupa ajutor, doar ca nu le putem auzi “vocea”. Un program de inteligenta artificiala le-a descifrat limbajul

Atunci cand nu primesc apa suficienta sau cand ceva le deranjeaza la nivel fizic, plantele striga, la propriu, dupa ajutor.

Tipetele lor nu pot fi insa auzite de urechile noastre, pentru ca se situeaza intr-un registru de 20 – 100 de kilohertzi, neaccesibil noua. Acestea pot fi insa auzite de alte organisme de la mai multi metri, se arata intr-un studiu realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv.

Studiul, realizat pe mai multe plante de tutun si tomate, langa care au fost plasate microfoane, a aratat ca acestea reactioneaza prin sunete atunci cand nu au suficienta apa sau sunt taiate, arata Live Science.

Se stia pana acum ca plantele reactioneaza la stres prin degajarea unor compusi chimici ce pot fi detectati prin miros, prin schimbarea culorii ori formei, iar unele experimente au aratat ca acestea reactioneaza la sunete. Ramanea insa intrebarea daca plantele pot emite ele insele zgomote detectabile. Iar acest studiu a aratat fara dubiu ca da.

Si plantele care nu au parte de vreo suferinta emit sunete, dar nu mai mult de unul pe ora. Cele stresate ajung si la 35 de sunete pe ora, cum s-a intamplat in cazul rosiilor care nu primeau apa.

Mai mult, un program de inteligenta artificiala a invatat chiar sa distinga intre aceste sunete, stiind daca acestea exprimau faptul ca era seceta, planta era taiata sau era intacta.

O astfel de descoperire ar putea fi de mare folos in agricultura, spun oamenii de stiinta care au realizat experimentul.

ziare.com

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …