Saturday , May 4 2024

Sfaturi pentru a da savoare alimentelor: mâncati bananele când sunt verzi si cartofii când sunt reci

Tipul alimentelor pe care le pune]i în farfurie nu ar trebui s\ fie singurul lucru care v\ preocup\. Felul în care le prepara]i [i le mânca]i poate s\ influen]eze considerabil beneficiile pentru s\n\tate, informeaz\ dailymail.co.uk. Prezent\m mai jos câteva sfaturi practice care v\ ajut\ s\ oferi]i o savoare special\ alimentelor dumneavoastr\ preferate.

 Porumbul dulce este mai bun la cutie – Porumbul dulce ar trebui s\ se reg\seasc\ pe lista celor cinci alimente zilnice obligatorii în dieta dumneavoastr\. Cercet\torii de la Universitatea Cornell din New York afirm\ c\ tratamentul termic, folosit pentru procesarea porumbului din conserve, cre[te cantitatea de antioxidan]i din acest aliment cu pân\ la 44%. Antioxidan]ii contribuie la anihilarea radicalilor liberi din organism, care pot s\ distrug\ celulele [i cresc riscul de apari]ie a unor boli, precum maladiile cardiace [i cancerul.
Mânca]i cartofii dup\ ce s-au r\cit – Atunci când cartofii sunt cop]i, celulele lor de amidon se umfl\ [i se sparg – acest proces se nume[te gelanitizare. Astfel, cartofii pot fi digera]i mai u[or. Îns\, atunci când cartofii sunt r\ci]i dup\ coacere, o parte din amidonul gelatinizat este transformat într-o form\ solid\ [i cristalin\ de amidon, care nu poate fi digerat în stomac, denumit amidon rezistent. Acest amidon rezistent, ca [i fibrele, ajunge în intestinul gros, unde are un rol important în regularizarea tractului intestinal. Potrivit unui studiu britanic, cartofii cop]i con]in 7% amidon rezistent, îns\ acest procent ajunge la 13% dup\ r\cire.
Nu g\ti]i cu ulei de m\sline – Uleiul de m\sline este bogat în gr\simi omega-6, care blocheaz\ reac]ia organismului fa]\ de inflama]iile ce apar în cazul unor boli cronice precum maladiile cardiace [i artrita. Multe persoane folosesc uleiul de m\sline în defavoarea altor tipuri de uleiuri atunci când g\tesc. Îns\ uleiul de m\sline este mai pu]in procesat în compara]ie cu alte uleiuri [i, din acest motiv, are un punct de fumigare mai sc\zut – temperatura la care beneficiile nutri]ionale sunt afectate prin fierbere. Dup\ ce uleiul a ajuns la aceast\ temperatur\, compozi]ia lui chimic\ este alterat\ [i produce mai mul]i radicali liberi – molecule d\un\toare care pot distruge celulele. Din acest motiv, uleiul de m\sline nu este indicat în prepararea alimentelor la temperaturi înalte. Folosi]i-l doar pentru salate [i sosuri reci.
Fierbe]i morcovii; evita]i s\ îi prepara]i folosind aparatele cu aburi – Cercet\torii italieni au descoperit c\ morcovii fier]i, în compara]ie cu cei cruzi [i cei prepara]i la aburi, con]in cea mai mare concentra]ie de carotenoizi – antioxidan]i pe care organismul îi folose[te pentru a sintetiza vitamina A, important\ pentru cre[tere, reproducere, imunitate, s\n\tatea pielii, a ochilor [i a p\rului.
Fierbe]i ceaiul pentru cel pu]in un minut – Ceaiul con]ine polifenoli, antioxidan]i care protejeaz\ celulele inimii. Polifenolii sunt elibera]i doar atunci când ceaiul este înc\zit [i au nevoie de 1-4 minute pentru a fi elibera]i în apa fierbinte.
Fierbe]i-v\ pastele cu câteva minute mai pu]in decât timpul recomandat – Pastele tind s\ aib\ un indice glicemic (GI) sc\zut, ceea ce înseamn\ c\ ele v\ asigur\ o senza]ie de sa]ietate pentru mai mult timp. Îns\ pentru a realiza acest lucru, ele trebuie s\ fie preparate “al dente” (s\ fie fierte, dar interiorul s\ fie ferm). Atunci când pastele sunt tari, enzimele digestive din intestin au nevoie de mai mult timp pentru a transforma amidonul în zaharuri, pe care le elibereaz\ lent în fluxul sangvin, oferind senza]ia de sa]ietate pentru mai mult timp. Dac\ pastele sunt fierte prea mult, indicele glicemic cre[te, iar amidonul este descompus mai repede în zaharuri. Exper]ii recomand\ s\ fierbe]i pastele cu 2-3 minute mai pu]in decât timpul indicat de preparare, pentru a ob]ine aceast\ textur\ “al dente”.
Opta]i pentru laptele organic – De[i mul]i oameni [tiu deja c\ laptele, inclusiv laptele degresat, reprezint\ o surs\ bogat\ de calciu, pu]ine persoane [tiu îns\ c\ acest aliment con]ine [i gr\simi omega-3. Aceste substan]e sunt importante pentru s\n\tate: ele reduc vâscozitatea sangvin\, sc\zând riscul de produce a cheagurilor, regularizeaz\ ritmul cardiac [i protejeaz\ arterele mici. Potrivit unui studiu realizat timp de trei ani de cercet\torii de la Universitatea Liverpool [i Universitatea Glasgow, laptele organic con]ine mai multe gr\simi omega-3 decât laptele standardizat. Acest fapt se explic\ prin dieta bogat\ în iarb\ crud\ a vacilor din fermele organice, în timp ce vacile din fermele nonorganice m\nânc\ în principal gr\un]e [i proteine.
Mânca]i bananele atunci când sunt verzi – Exist\ o fals\ percep]ie potrivit c\reia bananele coapte con]in mai multe calorii decât cele verzi. E adev\rat totu[i c\ ele sunt mai dulci. Acest fapt se explic\ prin aceea c\ amidonul se transform\ în zah\r pe m\sur\ ce bananele se coc, îns\ procesul de coacere a acestor fructe nu influen]eaz\ con]inutul lor caloric. Îns\ gradul de coacere al unei banane influen]eaz\ num\rul de calorii pe care îl primi]i de la aceste fructe. Cu cât banana este mai verde, cu atât aceasta con]ine mai mult amidon rezistent, care este mai lent absorbit de organism. Astfel, ve]i absorbi mai pu]ine calorii.
Renun]a]i la cafea latte, în favoarea cafelei obi[nuite – Studiile recente au confirmat faptul c\ oamenii pot s\ bea în deplin\ siguran]\ 4-5 ce[ti de cafea pe zi, iar acest lucru are [i câteva beneficii pentru s\n\tate. De exemplu, cafeaua protejeaz\ inima contra maladiilor cardiace [i organismul contra diabetului de tipul 2. Cafeaua contribuie, totodat\, la atingerea necesarului recomandat de 1,5 litri de lichide pe zi. Exper]ii recomand\ s\ evita]i expresso [i s\ alege]i cafeaua obi[nuit\. În plus, un pahar mare de cafea latte, preparat\ cu lapte integral, con]ine 225 de calorii – 11% din con]inutul caloric zilnic al unei femei. O cafea obi[nuit\, în care pute]i s\ ad\uga]i câteva pic\turi de lapte semidegresat, con]ine doar 50 de calorii.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …