Friday , April 26 2024

Riscurile obezității

Obezitatea este o patologie care, odată instalată, este elementul declanșator al multiplelor tulburări care apar în majoritatea organelor și sistemelor organismului. Astfel, survin precoce modificări metabolice, care stau la baza apariției diabetului zaharat tip 2, apar afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, hepatice, hormonale etc, toate având ca element declanșator tulburările survenite în organism odată cu excesul ponderal.

Riscul de apariție a complicațiilor secundare obezității este strâns legat de o serie de factori cum ar fi: gradul obezității, localizarea predilectă a excesului ponderal (riscul fiind considerabil mai mare în cazul obezității cu dispunere abdominală), vârsta pacientului, antecedentele sale patologice, modul de viață (sedentarismul fiind frecvent incriminat ca factor important în progresia obezității) și, nu în ultimul rând, regimul alimentar al obezului, diferit cantitativ și calitativ față de cel al unei persoane normoponderale.

Printre complicațiile redutabile ale obezității, insulinorezistența și hiperinsulinismul par a ocupa unul dintre primele locuri. Principalul rol al insulinei ar fi acela de control al glicemiei și de reglare a metabolismului glucidic și a creșterii. Din studiile efectuate până în prezent, nu pare să fie posibilă obezitatea adultului cu sensibilitate normală la insulină. Toate aceste tulburări survenite treptat în organismul pacientului obez stau la baza apariției uneia dintre cele mai devastatoare boli metabolice: diabetul zaharat tip 2. Totuși, suma acestor tulburări nu ar fi suficientă pentru apariția diabetului, fiind necesar și implicarea factorului genetic, printr-o predispoziție a epuizării pancreatice după o solicitare intensă și o imposibilitate de hipersecreție.

Printre modificările metabolice importante care mai apar la pacientul obez, sunt și cele ale metabolismului lipidic, care survin relativ timpuriu în evoluția bolii. Astfel, s-a constatat un nivel crescut al trigliceridelor à jeun și postprandial, o scădere a nivelului plasmatic al HDL-colesterolului (colesterolul bun) și valori crescute ale colesterolului total și LDL-colesterolului (colesterolul rău).

Dintre toate complicațiile pe care le poate dezvolta un pacient obez, cele cardiovasculare sunt cele mai frecvente și mai semnificative. În asociere cu o serie de factori ca: activitatea fizică scăzută, problemele psihologice, sociale, diabetul zaharat, dislipidemia, hipertensiunea arterială, apneea de somn, pacientul obez poate cu ușurință să dezvolte boala cardiovasculară. Boala coronariană este o afecțiune cu evoluție lentă în timp, pe mai multe decade. Cauza principală este ateroscleroza. Procesul începe încă din copilărie și evoluează pe tot parcursul vieții, indiferent dacă persoana este normoponderală sau nu. Totuși, acest proces este accentuat la pacienții obezi cu cât tulburările metabolismului lipidic sunt mai importante, dar nu numai. Astfel, crește mult riscul și incidența anginei pectorale, a morții subite și a infarctului miocardic, riscurile fiind corelate cu vârsta pacientului, sexul acestuia și distribuția țesutului adipos. Riscul de aritmii și moarte subită în cazul obezilor este mult mai mare decât în cazul unei persoane normoponderale, chiar și în absența unei patologii cardiace preexistente. Cea mai frecventă tulburare de ritm întâlnită la obezi este creșterea frecvenței cardiace normale cu 2-5 bătăi/ minut. Obezitatea, în special cea abdominală, este un factor de risc independent pentru apariția accidentelor vasculare cerebrale. Se știe că unul din factorii importanți pentru a dezvolta această patologie este prezența hipertensiunii arteriale. Asocierea acestor factori de risc (obezitatea și hipertensiunea arterială) va crește semnificativ riscul.

S-a constatat în evoluția obezității o creștere importantă a cancerului, comparativ cu frecvența acestuia la persoanele normoponderale. Incriminate în dezvoltarea acestei patologii ar fi stilul de viață și dieta. Foarte frecvent la femei apare cancerul de sân, cancerul de col uterin și cel de ovar. La toți pacienții obezi apare risc de a dezvolta cancer de colon, cancer renal, esofagian (prin implicarea îndeosebi a refluxului gastroesofagian), cancerul pancreatic. La bărbați crește frecvența cancerului de prostată.

În concluzie, obezitatea a fost recunoscută de un număr mare de țări ca fiind o boală care ridică numeroase probleme, deloc neglijabile, populația cu exces ponderal de diverse grade crescând de la an la an pe toată întinderea globului. Ea afectează calitatea vieții pacientului, libertatea de mișcare, bugetul familial, inserția profesională și socială și, prin comorbiditățile care o urmează, poate crea un important handicap.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …