Tuesday , March 5 2024

Rasaritul de soare ne imbatraneste cu 7 ani

Expunerea la soare f\r\ protec]ie este una din cauzele majore ale îmb\trânirii premature a tenului. Ceea ce nu se [tie îns\ este c\ pân\ [i r\s\ritul de soare poate fi nociv. Astfel, momentul preferat al zilei, cafeaua de diminea]\ savurat\ în fa]a ferestrei, se dovede[te a fi la fel de periculos. Astfel, geamul de sticl\ nu ne protejeaz\ total de razele solare, arat\ un nou studiu.

Efectele razelor  solare ce trec printr-un geam de sticl\ pot fi atât de nocive încât, odat\ cu trecerea timpului, acea parte a fe]ei expus\ poate ar\ta chiar [i cu 7 ani mai îmb\trânit\, comparativ cu partea protejat\ de soare, arat\ un nou studiu, citat de dailymail.co.uk.

Cercet\torii de la University College Hospital din Besancon, Fran]a au studiat cum p\r]i diferite ale fe]ei îmb\trânesc în ritmuri diferite în func]ie de expunerea la soare.

”Participan]ii la studiu au prezentant semne clinice de îmb\trânire semnificative pe o parte a fe]ei, ca urmare a [ofatului sau a pozi]ion\rii biroului foarte aproape de o fereastr\. O femeie de 62 de ani, agent de vânz\ri, a condus timp de 33 de ani, între 2 [i 5 ore pe zi pentru a se întâlni cu clien]ii. Am descoperit c\ acea parte a fe]ei care a fost mai aproape de geamul ma[inii sau fereastra de la birou arat\ cu 7 ani mai îmb\trânit\ decât cealalt\ parte a fe]ei”, au declarat cercet\torii.

Chiar [i câteva ore petrecute lea volan, în luna aprilie, d\uneaz\ grav pielii, arat\ acela[i studiu. Efectele razelor solare sunt [i toamna mult mai periculoase decât se credea in ini]ial. Astfel, sticla blocheaz\ razele UVB, dar 50% din razele UVA, responsabile pentru arsurile solare [i îmb\trânirea pielii, reu[esc s\ treac\.

Dermatologii avertizeaz\ c\ pielea expus\, f\r\ protec]ie,  zilnic razelor ultraviolete îmb\trâne[te de dou\ ori mai repede decât atunci când este utilizat\ protec]ia solar\.

Vezi si

Dr. Cobuz – Riscurile și beneficiile dietei vegetariene

Conceptul alimentației vegetariene a început să se dez­volte încă din antichitate. Motivele pentru care s-au …