Wednesday , May 8 2024

Prin fierberea apei de la robinet sunt eliminate aproape 90% din microplastice

Prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea sunt eliminate aproximativ 90% din microplasticele cu care poate fi contaminată, conform unui nou studiu publicat la sfârșitul lunii februarie în jurnalul Environmental Science and Technology Letters, transmite Live Science.

Microplasticele sunt particule din material plastic cu dimensiunea de cel mult 5 milimetri, conform Administrației americane pentru Oceane și Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA). Acestea au devenit imposibil de evitat, fiind omniprezente în apele mărilor și oceanelor, chiar și în atmosferă, precum și în apa îmbuteliată.
Studiile cu privire la modul în care microplasticele ar putea afecta sănătatea umană sunt încă prea puține și inconcludente, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Deocamdată unele tipuri de reziduuri plastice sunt considerate inofensive, în timp ce altele, cum este polistirenul, pot ucide celule umane, provoacă inflamații la nivelul intestinului și, în cazul testării pe șoareci, s-a demonstrat că pot reduce fertilitatea.
În cadrul noului studiu oamenii de știință s-au concentrat asupra găsirii unor metode practice de eliminare a microplasticele din apă.
“Consumul apei fierte, o veche tradiție în unele țări asiatice, se presupune că aduce beneficii sănătății umane pentru că prin procesul de fierbere sunt eliminate unele substanțe chimice și marea majoritate a substanțelor biologice. Însă, deocamdată rămâne incert dacă fierberea este o metodă eficientă pentru îndepărtarea nano și microplasticelor din apa plată”, scriau autorii studiului în motivarea cercetării.
Pentru a verifica ipoteza de cercetare, au fost testate mai multe mostre de apă plată ce conțineau numeroase dintre mineralele care se află de obicei în apă, precum și trei dintre cele mai comune particule microplastice – polistiren, polietilen și polipropilen. De asemenea, cercetătorii au variat “duritatea” apei din mostrele folosite, modificând concentrația de carbonat de calciu.
Mostrele de apă au fost fierte timp de 5 minute și apoi lăsate să se răcească. Cercetătorii au remarcat o reducere drastică a particulelor microplastice. În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare reducerea a ajuns până aproape de 90% pentru că prin fierbere carbonatul de calciu s-a solidificat, reținând particulele de plastic. (Agerpres)

Vezi si

Dr. Cobuz: Masa de Paști și alimentația echilibrată după post

Persoanele care au ținut o perioada lungă de post înainte de Paşti trebuie să acorde …