Tuesday , April 30 2024

NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ

Chiar și în spațiu trebuie să se facă economie: NASA caută modalități pentru a aduce pe Terra roci prelevate de pe Marte, mai repede și mai puțin costisitor, a anunțat luni agenția spațială americană, după critici aduse bugetului său, considerat “nerealist”, informează AFP. Acest anunț intervine în contextul în care misiunea chineză Tianwen-3, care va aduce eșantioane de pe “Planeta Roșie”, urmează să fie lansată în jurul anului 2030, potrivit presei de stat din China, pe fondul rivalităților dintre cele două mari puteri. Pentru administratorul NASA, Bill Nelson, “11 miliarde de dolari înseamnă ceva prea scump, iar a nu aduce mostre înainte de 2040 înseamnă un termen mult prea lung”.

NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) prevăd asolizarea unui vehicul în proximitatea craterului marțian Jezero, unde roverul Perseverance a petrecut câțiva ani căutând urme ale unei vieți microbiene străvechi ce ar fi putut să existe în urmă cu miliarde de ani, când Marte era o planetă mai caldă și mai umedă decât este în prezent. Treizeci de tuburi cu eșantioane prelevate de roverul Perseverance ar urma să fie încărcate într-o mică rachetă și lansate pe orbita marțiană, unde va aștepta un alt vehicul spațial, care le va aduce pe Terra.

Însă un audit recent al unei comisii de examinare independentă a reprezentat un duș rece pentru speranțele inginerilor de la NASA. Conform acelui audit, misiunea a fost concepută “încă de la bun început cu așteptări nerealiste în termeni care țin de buget și de calendar” și că ea are o șansă “aproape nulă” de a respecta datele de lansare prevăzute. Experți în domeniu consideră că și costurile totale ar putea ajunge la 11 miliarde de dolari – aproape dublu în raport cu ceea ce anunțase NASA.

Revizuindu-și ambițiile în scădere, agenția americană prevede de acum studierea unor noi propuneri ale industriei spațiale cu care colaborează pentru misiunile sale. “Pentru a avansa mai repede, trebuie probabil să scădem numărul de eșantioane”, a declarat în fața reprezentanților presei Nicky Fox, o angajată de la NASA, fără să ofere însă mai multe detalii. De asemenea, NASA se află sub incidența constrângerilor impuse de Congresul american și a trebuit să își reducă – la fel ca în cazul ambițiilor sale – cererile bugetare cu 2 miliarde de dolari pentru anul 2025. Pe lângă misiunea Tianwen-3 pe Marte, China ar putea deveni, totodată, următoarea țară care va trimite oameni pe Lună până în 2030, dacă americanii vor acumula întârzieri. Prin intermediul misiunii Artemis 3, Statele Unite ar trebui să trimită în 2026 un echipaj de astronauți pe Lună pentru prima dată după 1972, amânând cu un an data prevăzută inițial. (Agerpres)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …