Piaţa publicitară românească abundă de legende cu produse „tot mai” miraculoase, puţini cunosc însă adevărul despre ele. Puteți citi mai jos câteva dintre cele mai răspândite mituri alimentare.
Oul de prepeliţă
Un alt caz de mit alimentar este foarte lăudatul ou de prepeliţă. Potrivit Simonei Tivadar, medic diabetolog la Spitalul Universitar din Capitală, socotind pe gălbenuş, acesta are o cantitate mai mare de colesterol decât oul de găină, deci nu este mai dietetic.
Toate iaurturile au Bifidus
Reclamele cu iaurturile îmbunătăţite cu bacteria Bifidus sunt tot mai frecvente pe micile ecrane. Potrivit nutriţioniştilor, şi acesta este de fapt un mit. Toate produsele de acest fel se fac cu Bifidus. Mai mult, specialiştii susţin că nu există produs lactat care în mod direct să crească imunitatea consumatorului.
Fructele
Un alt mit folosit până la epuizare ca un pretext este cel a fructelor. Fructele nu îngraşă, cred oamenii. Nutriţioniştii infirmă.
„Am avut recent o pacientă care mi-a spus că «eu mănânc doar fructe, legume, foarte puţin peşte». Am întrebat-o «câte fructe mâncaţi?». «Păi, cam două kilograme pe zi». În cazul acestei paciente, dacă mănâncă, de exemplu, mere ionatan, asta înseamnă 15 glucide la suta de grame, adică 150 de glucide sau 600 de calorii pe kilogram. Mănâncă 1.200 de calorii numai din fructe. Dacă mai consumă şi un peşte ajunge la 1.600-1.700 de calorii, ceea ce înseamnă foarte mult pentru o femeie obeză, cu o profesiune sedentară. Dar are sentimentul fals că mănâncă doar fructe şi că, astfel, nu ar trebui să se îngraşe”, a explicat profesorul doctor Voichiţa Mogoş, medic primar endocrinologie, diabet şi boli nutriţie din Iaşi.
Sursa: Adevărul