Monday , February 6 2023

Misiune fara precedent spre Soare: NASA a lansat sonda Parker

NASA a lansat cu succes, duminica, de la baza Cape Canaveral, din Florida, sonda Parker intr-o misiune fara precedent spre Soare, in cursul careia va incerca sa afle de ce coroana astrului este mult mai fierbinte decat suprafata acestuia.

parker

Sonda Parker a fost lansata duminica cu ajutorul unei rachete Delta IV-Heavy la ora 07:31 GMT. Initial, sonda urma sa fie lansata inca de sambata, insa NASA a decis amanarea cu o zi din cauza unei probleme de presiune a heliului gazos, informeaza AFP si Reuters.

Sonda spatiala Parker – de dimensiunea unui mic automobil – promite sa revolutioneze modul in care intelegem Soarele, steaua care guverneaza Sistemul Solar si ale carei “schimbari de dispozitie” pot afecta toate planetele. Sonda solara Parker va calatori prin atmosfera solara, apropiindu-se de Soare mai mult decat orice alta sonda inaintea ei si fiind pregatita sa infrunte conditii “brutale” de temperatura si radiatii, conform NASA.

Pentru a putea dezlega misterele atmosferei solare, sonda Parker se va folosi de gravitatia planetei Venus pe care o va survola de 7 ori in aproape 7 ani, pentru a-si apropia treptat traiectoria de Soare. Sonda va trece prin atmosfera solara la o distanta de 6,2 milioane de kilometri de suprafata stelei – de peste 7 ori mai aproape decat orice alta sonda trimisa spre a studia Soarele.

Sonda Parker va fi si primul obiect terestru care va zbura prin stratul exterior al atmosferei solare, coroana, si va transmite seturi de date importante cu privire la originea si evolutia vantului solar. Aceasta misiune isi propune sa aduca contributii esentiale abilitatii noastre de a pronostica vremea spatiala, abilitate importanta atat in ceea ce priveste satelitii aflati pe orbita terestra cat si pentru viata si tehnologia de pe Pamant.

In timpul celor 24 de survoluri solare prevazute de misiune, ce vor fi executate pe niste orbite foarte eliptice, sonda Parker se va deplasa cu aproximativ 700.000 km/h, adica suficient de repede pentru a parcurge distanta dintre Philadelphia si Washington in doar 1 secunda. In punctul de maxima apropiere fata de Soare, scutul termic al sondei, construit dintr-un aliaj special de carbon ranforsat si avand grosimea de 11,43 centimetri, se va incalzi la peste 1.337 de grade Celsius, dar instrumentele din interiorul sondei vor ramane la o temperatura de aproximativ 25 de grade Celsius.

In ultimele trei survoluri din cadrul misiunii, sonda Parker se va apropia pana la 6,2 milioane de kilometri de suprafata Soarelui, de peste 7 ori mai aproape decat sonda detinatoare a recordului de apropiere de Soare, Helios 2, care a trecut in 1976 la peste 43 de milioane de kilometri distanta de suprafata solara si de mai mult de zece ori mai aproape de Soare decat prima planeta a Sistemului Solar, Mercur (peste 67 milioane de kilometri distanta fata de Soare).

Sonda solara Parker isi va desfasura activitatea stiintifica pe o orbita circumsolara foarte apropiata si implicit foarte periculoasa din cauza temperaturilor foarte ridicate si bombardamentelor constante cu radiatii. Sonda se va apropia suficient de mult de Soare pentru a observa modul in care vantul solar este accelerat de la viteze subsonice la viteze supersonice.

Principalul obiectiv stiintific al misiunii este de a detecta modul in care energia si caldura se deplaseaza prin coroana solara, precum si identificarea cauzelor care duc la accelerarea vantului solar. De peste 60 de ani oamenii de stiinta doresc sa poata aduna astfel de date despre Soare, iar pana in prezent nu a putut fi proiectat un scut termic suficient de rezistent pentru a duce la capat o astfel de misiune. Sonda solara Parker este dotata cu patru tipuri de instrumente stiintifice, concepute pentru a studia campurile magnetice, plasma, particulele energetice si vantul solar.

Sonda Parker face parte din programul “Living With a Star” (“Viata alaturi de o stea”) al NASA care isi propune sa exploreze aspectele sistemului Soare-Pamant care afecteaza in mod direct viata pe Pamant si societatea umana.

Soarele este singura stea pe care (cel putin deocamdata) o putem studia din relativa ei apropiere. Prin studierea Soarelui aflam mai multe despre stele in general. Soarele este principala sursa de lumina si caldura pentru viata de pe Pamant. Cu cat aflam mai multe despre Soare, cu atat vom intelege mai usor modul in care a evoluat viata pe Pamant dar si cum ar fi putut ea evolua pe alte planete, aflate pe orbita altor stele.

Soarele este si sursa vantului solar, un flux de particule incarcate electric (in special electroni si protoni), emis de atmosfera superioara a Soarelui si care se deplaseaza cu viteze de peste 500 km pe secunda. Fluctuatiile vantului solar afecteaza campul magnetic terestru si energizeaza centurile de radiatii Van Allen din jurul planetei noastre, putand afecta satelitii de pe orbita dar si alimentarea cu energie electrica la sol.

ziare.com

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …