Tuesday , February 27 2024

Ministrul Sănătății: În lipsa acoperirii vaccinale, pot reapărea și alte boli contagioase, considerate eradicate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Timișoara, că în situația în care nu mai există acoperire vaccinală, pot reapărea și alte boli infecțioase contagioase, considerate eradicate, în afară de rujeola pentru care s-a declarat oficial epidemie, în țara noastră.

Ministrul Sănătății a subliniat că vaccinurile au ajuns să fie victimele propriului succes, întrucât anumite boli contagioase au fost eradicate prin vaccinări de-a lungul anilor, iar acum populația nu mai consideră că trebuie să se protejeze împotriva lor prin imunizare.

“Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut – difterie, poliomielită, despre care am văzut doar persoane cu sechele ale infecției. Toate aceste boli care aparent au dispărut se unesc în pericol de reemergență, de reapariție, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există și posibilitatea reapariției acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse țări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o țară, în cazul în care populația nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru. Avem la frontieră un război, în Ucraina, unde sunt cu siguranță probleme legate de acoperirea vaccinală și trebuie să facem în așa fel încât copiii din România să fie protejați”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a punctat că, în cazul epidemiei de rujeolă, situația a rămas neschimbată în cele două zile de la declararea epidemiei.

“Situația transmiterii în numeroase județe ale țării a epidemiei de rujeolă – rubeolă – oreon (RRO) a apărut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel național; doar 78% pentru prima doză și 62% pentru cea de-a doua doză a vaccinului rujeolă-oreion-rubeolă (ROR). Este o consecință a acumulării unei cohorte de copii nevaccinați, care nu sunt protejați. Acest lucru s-a întâmplat și în alte țări, nu doar în România. Aceste măsuri de sănătate publică, recomandate și de Organizația Mondială a Sănătății, sunt pentru reducerea consecințelor unei răspândiri epidemice a rujeolei, boală care are ca țintă eliminarea ca problemă de sănătate publică, la nivel global”, a mai menționat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a vizitat, joi, stadiul derulării unor investiții la unități spitalicești din Timișoara, respectiv, la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, unde va fi pusă în funcțiune cea mai performantă platformă imagistică și unde va fi amplasat cel mai performant RMN din vestul țării, folosit în special pentru bolnavii oncologici. El a mai vizitat și șantierul din campusul Spitalului Județean Timișoara, unde este în derulare extinderea Centrului de mari arși și se va deschide cea mai mare maternitate din vestul țării.

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați.

“În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Vezi si

Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună, prima oară după mai bine de jumătate de secol

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit …