Friday , April 26 2024

Ipoteza despre o scăpare a virusului SARS-CoV-2 dintr-un laborator nu ar trebui exclusă, afirmă un cercetător chinez

Posibilitatea ca virusul care declanșează boala COVID-19 să fi scăpat dintr-un laborator nu ar trebui să fie exclusă, a declarat un fost cercetător guvernamental de top din China, informează DPA.

Opinia formulată de profesorul George Gao, virusolog și specialist în imunologie, contrastează însă puternic cu cea a Guvernului chinez, care a respins orice sugestie potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 și-ar avea originea într-un laborator din Wuhan.
George Gao, fostul director al Centrului pentru Controlul Bolilor din China (CDC), a făcut următoarea declarație pentru podcastul “Fever: The Hunt for Covid’s Origin”, difuzat de BBC Radio 4: “Întotdeauna poți să suspectezi orice. Așa este știința. Nu trebuie să excluzi nimic”.
Cercetătorul asiatic este în prezent vicepreședintele Fundației Naționale de științe Naturale din China, după ce a părăsit anul trecut CDC, unde a jucat un rol-cheie în reacția împotriva pandemiei de COVID-19 și în eforturile depuse pentru a identifica modul în care aceasta s-a declanșat.
Ambasada Chinei în Regatul Unit a transmis grupului BBC următoarea declarație: “Așa-zisa ‘scurgere din laborator’ este o minciună creată de forțe anti-chineze. Este motivată politic și nu are nicio bază științifică”.
Teoria conform căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de cercetări medicale a reapărut în atenția publicului în luna februarie, când directorul FBI a spus că un astfel de laborator este locul “cel mai probabil” de origine – deși nu există un consens în rândul agențiilor de informații americane în privința acestei chestiuni.
Potrivit unor relatări BBC, mulți oameni de știință afirmă că amplitudinea dovezilor sugerează că o origine naturală – virusul s-a răspândit de la animale la oameni – reprezintă scenariul cel mai probabil.
Ideea că acest virus a infectat o persoană implicată în cercetările desfășurate pentru a asigura o mai bună înțelegere asupra amenințărilor generate de virusurile apărute în natură reprezintă o altă sugestie.
În metropola chineză se află Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), unul dintre laboratoarele naționale de top din China, despre care se știe deja că studiază de mulți ani diverse coronavirusuri.
Profesorul Gao a declarat pentru BBC că un fel de investigație oficială asupra WIV a fost deja realizată și că “laboratorul a fost reverificat de experți din acest domeniu”.
El a adăugat că nu a văzut deocamdată rezultatele anchetei, dar a “auzit” că laboratorul a fost declarat conform din punct de vedere sanitar. “Cred că au ajuns la concluzia că cei de acolo respectă toate protocoalele. Nu au găsit nicio deficiență”.
Piața de fructe de mare Huanan din Wuhan și spitalele din apropierea acesteia au fost punctul central al cercetărilor desfășurate pentru găsirea unei explicații potențiale referitoare la apariția virusului în primele faze ale pandemiei.
O anchetă despre originea COVID-19 realizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ajuns la concluzia că este “extrem de puțin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.

Planurile pentru desfășurarea celei de-a doua faze a anchetei OMS, ce includeau investigații în laboratoarele din zona metropolei Wuhan, au fost respinse de Guvernul chinez, au precizat realizatorii podcastului difuzat de BBC Radio 4.  (Agerpres)

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …