Tuesday , May 17 2022

Expunerea treptată și precoce, o pistă promițătoare pentru depășirea alergiei la arahide 

Obișnuirea treptată și precoce cu arahidele a copiilor alergici la acestea ar putea ajuta sistemul lor imunitar să depășească problema ce are implicații serioase asupra sănătății, dar și a vieții lor sociale, conform unui studiu citat de AFP și Agerpres.

“Găsirea unor opțiuni de tratament sigure și eficiente este crucială pentru îmbunătățirea calității vieții acestor copii, dintre care mulți rămân alergici toată viața”, a declarat unul dintre cercetătorii implicați în acest studiu, doctor Wesley Burks, de la Universitatea din Carolina de Nord.

Potrivit studiului american, publicat în jurnalul The Lancet și care a implicat copii de la 0 la 3 ani, acest tratament de obișnuire prin administrare pe cale orală pe o perioadă de doi ani și jumătate a permis o remisiune a alergiei la un copil din cinci.

La șase luni după încheierea tratamentui de lungă durată, acești copii au fost capabili să tolereze o doză echivalentă cu 16 alune de pământ. În plus, pentru aproape trei sferturi dintre copii, tratamentul a condus la desensibilizare, stadiul premergător remisiunii.Acești copii au putut tolera doza corespunzătoare a 16 arahide atunci când aceasta le-a fost administrată imediat după terminarea tratamentului.

Mai puțin de un an”

“Copiii care au intrat în remisiune se aflau cel mai adesea în grupul cel mai tânăr, cele mai bune rezultate fiind observate în cazul celor care aveau mai puțin de un an” la începutul studiului, a comentat doctor Stacie Jones de la Universitatea de Medicină din Arkansas, implicată în cercetare și citată în The Lancet. “Acest lucru sugerează că intervenția precoce poate oferi o șansă mai bună de remisiune. Cu toate acestea, în studiul nostru a existat doar un număr mic de copii cu vârsta sub un an, așa că acest aspect necesită investigații suplimentare”, a continuat ea.Alte studii anterioare au indicat în aceeași direcție, însă această cercetare se remarcă prin durata ei.

Alergia la arahide (sau alune de pământ) afectează 2% dintre copiii din țările occidentale, conform studiului. Acești copii trebuie să evite să le mănânce, iar în cazul expunerii accidentale este nevoie să aibă disponibilă adrenalină auto-injectabilă pentru combaterea șocului alergic potențial fatal. “Dincolo de asta, nu există tratament, iar evitarea expunerii accidentale este, prin urmare, deosebit de împovărătoare pentru copii și părinți”, a spus Wesley Burks, citat la rândul său în The Lancet, subliniind riscurile de la școală sau din spațiile publice.Pentru copiii cei mai sensibili, chiar și expunerea indirectă poate fi suficientă pentru declanșarea reacției alergice.

Limitări

Studiul a implicat 146 de copii cu vârste de la 0 la 3 ani, alergici la arahide. 96 au primit acest tratament – au înghițit o doză zilnică de proteină de arahide pudră, care a fost mărită treptat de la 0,1 la 2.000 mg, sau echivalentul a șase alune de pământ. Ceilalți 50 au primit un placebo (din ovăz), pentru evaluarea eficacității tratamentului. Doza fixată pentru măsurarea remisiunii și a desensibilizării a fost de 5.000 mg, sau aproximativ 16 alune de pământ. Remisiunea a fost observată la douăzeci de copii din grupul care a primit tratamentul față de doar unul din grupul placebo, respectiv șaizeci și opt versus unu în ceea ce privește desensibilizarea. În plus, deși nu au tolerat doza de 16 arahide fixată pentru evaluarea remisiei, alți douăzeci de copii au fost capabili să suporte echivalentul a 6 până la 12 alune la șase luni după tratament. Tratamentul a fost administrat acasă, de către părinți, sau într-un centru medical, atunci când doza a fost mărită. Pe lângă reacțiile benigne frecvente (erupții cutanate, probleme intestinale, disconfort respirator…), în cazul a 21 de copii au fost necesare injecții cu adrenalină pentru combaterea unui șoc alergic mai grav. Autorii au admis că studiul lor are limitări și că este nevoie de cercetări suplimentare. Ei au subliniat faptul că studiul a fost realizat după un protocol precis, sub supraveghere medicală. Chiar dacă oferă informații importante, este posibil ca studiul să nu reflecte exact modul în care ar reacționa corpul participanților dacă ar mânca arahide în condiții reale. (AGERPRES)

Vezi si

Studiu: Persoanele anxioase pot fi depistate după mers

Persoanele anxioase pot fi identificate doar după felul în care merg, au descoperit oamenii de …