Wednesday , November 29 2023

Europenii construiesc cel mai mare telescop din lume. Vezi FOTO

Fiind adăpostit de o cupolă gigantică şi fiind dotat cu o oglindă cu o dimensiune de aproape o jumătate de teren de fotbal, nu a fost dificil pentru cercetători să găsească o denumire pentru telescop, relatează Daily Mail.
Telescopul se va numi „Telescopul European Extrem de Mare” (E-ELT), o denumire care reprezintă probabil singura banalitate legată de cel mai mare şi mai puternic telescop din lume.
Astronomii cred că în sfârşit vor putea să afle dacă există viaţă în Univers prin descoperirea unor planete asemănătoare Pământului care pot susţine existenţa vieţii.
VEZI GALERIE FOTO AICI

 

Informaţii legate de telescopul E-ELT:

Înălţime: aproximativ 74 de metri, cu puţin mai mic decât hotelul Intercontinental din Bucureşti. Cupola care îl adăposteşte se va închide în timpul zilei, precum şi în cazul unor condiţii atmosferice nefavorabile.
În deşertul Atacama nu a plouat niciodată, iar cerul este clar timp de cel puţin 320 de nopţi în fiecare an.
Construirea telescopului la o mare altitudine şi într-un mediu uscat previne deistorsionarea semnalelor provenite din spaţiu din cauza atmosferei Pământului.
Uriaşa oglindă va fi construită de către cercetători în Europa. Aproximativ 1000 de oglinzi hexagonale mai mici vor fi transportate în Chile şi vor fi asamblate precum un puzzle.
Ecranul retractabil va evita expunerea oglinzii la vânt.
Observatorul va fi atât de puternic, încât va oferi imagini cu planete aflate în afara sistemului nostru solar.
Dispozitivul va fi construit de către ESA (Agenţia Spaţială Europeană) în deşertul Atacama din Chile şi va fi adăpostit într-o construcţie de dimensiunea unui stadion de fotbal. Telescopul va avea o sensibilitate la lumină de zeci de ori mai mare decât orice telescop construit până acum şi le va oferi cercetătorilor posibilitatea de a afla informaţii despre primele galaxii din urmă cu 14 miliarde de ani.
Conform planurilor, telescopul va putea duce la descoperirea unor aspecte legate de anumite forţe care nu pot fi explicate pe deplin în prezent, precum energia neagră sau de materia neagră, şi va putea duce la clarificarea modului în care Universul a evoluat.
Anumite instrumente cheie pentru construirea telescopului vor fi realizate datorită fondurilor de 3,5 miliarde de lire din partea Consiliului de Facilităţi în Ştiinţă şi Tehnologie din Marea Britanie. Printre instrumente vor fi incluse spectometre care vor analiza lumina provenită din spaţiu, precum şi o serie de gadgeturi care vor ajuta la eliminarea distorsionărilor şi neclarităţilor cauzate de atmosfera Pământului printr-un proces numit „optică adaptativă”.
Acestea vor oferi imagini de 15 ori mai clare decât cele oferite de telescopul spaţial Hubble, care se află pe orbită din 1990.
Se crede că telescopul va aduce profituri de sute de milioane de lire companiilor britanice care s-au implicat în dezvoltarea lui.
Inginerii vor fi nevoiţi să arunce în aer vârful muntelui Cerro Amazones, înalt de peste 3000 de metri, dacă vor primi aprobarea finală din partea celor 15 parteneri internaţionali în decembrie. Observatorul va intra în funcţiune până în anul 2020.
Telescopul E-ELT va fi încă un instrument european de observare care va funcţiona în Chile. Deşertul Atacama este cel mai bun pentru amplasarea unui astfel de telescop datorită aridităţii şi clarităţii aerului care oferă condiţii optime de observare.
Printre instrumentele deja construite acolo se află şi Atacama Large Millimeter Array, un set de telescoape care formează observatorul spaţial aflat la cea mai înaltă altitudine din lume: aproximativ 4800 de metri. (ANDREI STANCA – romanialibera.ro)

Vezi si

cercetatori, Obiectiv, virus, nou, China, transmis, porc

Un nutrient din carnea de vită și produsele lactate ar putea îmbunătăți răspunsul organismului la cancer

Un studiu recent sugerează că o substanță bazată pe un acid gras care se găsește …