Thursday , December 8 2022

Eruptia vulcanului islandez, vazuta din spatiu

Cel mai activ vulcan din Islanda a erupt sambata noaptea si ameninta sa dea iarasi peste cap transportul aerian. Un imens nor de cenusa a fost filmat deasupra vulcanului, situat in sud-estul tarii.

Eruptia vulcanului a fost surprinsa si de NASA, iar imaginile sunt de-a dreptul spectaculoase.

Transportul aerian ar putea fi dat peste cap daca norul de cenusa se va raspandi. Exista posibilitatea ca acesta sa ajunga marti in Marea Britanie.

Organizatia europeana pentru securitate aeriana Eurocontrol a anuntat ca norul de cenusa va ajunge in nordul Scotiei marti si ar putea afecta vestul Frantei si nordul Spaniei joi.

“Ne asteptam ca norul de cenusa sa ajunga in nordul Scotiei marti, 24 mai”, afirma Eurocontrol intr-un comunicat.

“Daca emisiile vulcanice continua cu aceeasi intensitate, norul ar putea ajunge in vestul spatiului aerian francez si in nordul Spaniei joi, 26 mai”, se mai anunta in comunicat.

In urma cu mai bine de un an, eruptia altui vulcan islandez a paralizat cu totul traficul aeriana din Europa timp de cinci zile. 10 milioane de calatori au ramas blocati zile la rand prin aeroporturi.
Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull, din Islanda, a inceput inainte de miezul noptii, la data de 20 martie 2010. Apropierea eruptiei vulcanice a fost semnalata de cateva cutremure slabe.

Autoritatile de aviatie europene au fost atunci in alerta saptamani intregi, dupa ce un norul de cenusa vulcanica a amenintat spatiul aerian.

Peste 100.000 de zboruri au fost in cele din urma anulate si peste 8.000.000 de pasageri au fost blocati pe aeroporturi. Norul de cenusa a adus astfel pierderi de 1,26 miliarde de euro pentru companiile aeriene si a provocat un haos al transporturilor pe continentul european.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …