Friday , December 9 2022

Dr. COBUZ: Plăcerile culinare all inclusive

Ați văzut adesea, în broșuri sau pe siteurile web ale agențiilor de turism, companiilor de croazieră și hotelurilor, oferte cu regim de masă All Inclusive, Ultra All Inclusive sau Extra All Inclusive. Conceptul All Inclusive a fost creat la sfârșitul anilor 1950, în Spania, de belgianul Gérard Blitz, fondatorul Club Med. De aici a fost exportat la mijlocul anilor 70 la toate Club Med din Africa – Tunisia și Egipt, Caraibe. De abia în 1995, All Inclusive a fost importat de turci, ulterior conceptul s-a răspândit și în alte țări precum Grecia, Bulgaria, Croația, iar de câțiva ani încoace se fac experimente și în România.

Epoca celor trei mese ține de domeniul trecutului. Turiștii pot mânca mereu și oriunde se găsesc: restaurante deschise tot timpul, îngreunează alegerea. După ce te-ai săturat într-un restaurant, poți intra în următorul și-o poți lua de la capăt, ziua și noaptea. Inovația, care se speră să fie principala atracție, constă în posibilitatea de a mânca oricând, oriunde și, mai ales, oricât.

În timp ce cercetătorii descoperă zilnic relele ce decurg din consumul exagerat de alimente, în special alimente ce provin de la animale, majoritatea populației secolului XXI se comportă, cel puțin în domeniul nutriției, ca strămoșii noștri de acum câteva sute sau mii de ani. Este extrem de interesant că întreprinderile turistice au constatat că, pentru a-i atrage pe clienți, momeala cea mai bună este mâncarea. Călătorind prin Statele Unite, după ce-ai plătit la intrare 10 dolari, poți consuma orice și oricât: salate, supe, ciorbe, mâncăruri, fripturi și alte produse de carne, pește, prăjituri, torturi, înghețată, fructe și tot ce mai e comestibil. Ospătarii n-au decât rolul de a lua de pe masă farfuriile care s-au golit. Lipsa de stăpânire în fața bunătăților nu aparține numai speciei umane. Probabil că acesta este și argumentul cel mai puternic al celor care susțin că ne tragem din animale!

Dar, din punct de vedere medical, consumul redus de calorii are multe avantaje, care ne interesează pe toți cei care ne considerăm sănătoși și care nu putem împiedica scurgerea timpului. Reducerea cantităților de alimente consumate constituie singura și cea mai eficientă măsură, dovedită științific, de prelungire a vieții și de prevenire și dezvoltare a bolilor canceroase. Se știe că, pentru a supraviețui, celulele canceroase cu o creștere rapidă au nevoie de mai multe calorii decât celulele sănătoase. O dată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru devine mai puțin eficient în metabolizarea și folosirea medicamentelor și eliminarea toxinelor. Trecerea la o alimentație restrictivă, adică hipocalorică, foarte ușor realizabilă printr-un regim total vegetarian, poate influența activitatea ficatului, bucătăria organismului.

Deci, la nici o vârstă nu e prea târziu pentru a întineri unele gene, iar metoda nu e deloc costisitoare: reduceți cantitatea de alimente consumate. Oare se poate “supraviețui” bufetului all inclusive, oare se poate găsi o strategie prin care să ne putem bucura de mâncare fără să plătim prețul kilogramelor în plus? Cu siguranță, dar e nevoie de multă luciditate, de o atenție suplimentară, de o grijă reală pentru noi. Aș spune că trebuie să devenim exigenți cu plăcerile noastre și atunci, culmea, ele ne vor aduce numai beneficii.

Dacă vă propuneți să mâncați doar lucrurile care sunt cu adevărat bune și dacă aveți puterea să vă puneți doar câte puțin din toate în farfurie și dacă faceți mai multă mișcare decât faceți acasă, atunci cu siguranță nu vor fi probleme. Diversitatea alimentelor și preparatelor este de fapt un avantaj, avem de unde să alegem și ne putem alcătui un meniu sănătos și apetisant. Ca și în zilele obișnuite, este de preferat să evităm prăjelile, preparatele cu sosuri grele, brânzeturile grase, dulciurile concentrate, și să limităm cantitățile de făinoase, sucuri și băuturi alcoolice. Recomand varianta de vacanță all inclusive acolo unde “all” ar trebuie să includă, pe lângă mâncare, bucurie, soare, mare, prieteni, muzică, plimbări, cărți, dans, distracție.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Lector universitar, Doctor în științe medicale

Vezi si

Dr. Cobuz: Dieta în dislipidemii

Datorită dezvoltării  economice nivelul de trai s-a îmbunătățit, fapt ce a dus la creșterea disponibilității …