Saturday , April 27 2024

Dr. Cobuz: Piciorul diabetic

Termenul “picior diabetic” definește un spectru variat de afecțiuni ale picioarelor la pacienții cu diabet zaharat care pot să ducă la distrucții tisulare care să impună efectuarea de amputații ale membrelor inferioare. Piciorul diabetic reprezintă o stare patologică și nu un diagnostic propriu-zis; este mai degrabă un concept, un instrument de lucru, menit să atragă atenția asupra necesității unei abordări integrate a cauzelor și managementului uneia dintre cele mai frecvente, costisitoare și invalidante complicații ale diabetului zaharat. În apariția acestei leziuni sunt implicate neuropatia periferică, angiopatia și infecția. Prevalența generală a ulcerațiilor se situează între 4 și 10% , cu o incidență anuala de 1.0-4.1% ceea ce înseamnă că riscul unui pacient cu diabet zaharat de a face o ulcerație pe durata vieții este de 15-25%. La ora actuală, riscul unui pacient cu diabet zaharat de a face o ulcerație sau a necesita o amputație a devenit mai mare decât acela de a-și pierde vederea sau a ajunge în stadiul de insuficiență renală cronică. Într-un studiu efectuat în mai multe Centre de Diabet din țara noastră s-a constatat o prevalență a ulcerațiilor picioarelor de 3,2% la pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și de 3,8% la pacienții cu diabet zaharat tip 2.

Ipotezele în ceea ce privește apariția piciorului diabetic sunt multiple dar hiperglicemia rămâne elementul central. Modificările secundare neuropatiei au loc atât la nivel vascular cât și la nivel osos. În esență factorii predispozanți sunt: factori care reduc rezistența țesuturilor la agresiune (macroangiopatia, microangiopatia, neuropatia diabetică); factori care cresc probabilitatea agresiunii (reducerea mobilității articulare, alte complicații ale diabetului zaharat); factori precipitanți (traumatismele); factori de perpetuare (cicatrizarea întârziată, infecția, întârzierea diagnosticului și tratamentului). Atât medicul cât și pacientul sunt adeseori descumpăniți în fața unor leziuni evidente ale picioarelor, complet nedureroase și care evoluează de mai mult timp fără a fi observate. Nu rareori pacientul constată prezența ulcerației abia în momentul în care observă faptul că ciorapul sau pantoful s-au “murdărit” cu sânge. Au fost descrise în literatură numeroase situații în care pacienții au avut în pantofi, și au continuat să umble fără să-și dea seama, diverse obiecte (lingură de pantofi, pioneze, cuie etc.).

Profilaxia apariției leziunilor caracteristice piciorului diabetic se adresează tuturor persoanelor cu diabet zaharat, dar mai ales celor cu factori de risc importanți precum prezența neuropatiei periferice, a ulcerației în antecedente, boală vasculară periferică sau deformarea piciorului cu apariția punctelor și zonelor de presiune nefiziologice. Această profilaxie presupune în primul rând o educație corespunzătoare a pacienților cu factori de risc, sensibilizarea acestora în ceea ce privește implicațiile pierderii senzației protective precum și realizarea „autocontrolului”: recunoașterea leziunilor nou apărute cu potențial de evoluție spre agravare. Nu trebuie uitat în nici o etapă a tratamentului realizarea unui bun control metabolic (glicemie, HbA1c), atât imediat cât și pe termen lung. În ceea ce privește tratamentul curativ, trebuie avute în vedere mai multe aspecte: evaluarea clinică (profunzime, dimensiuni, localizare), radiologică; controlul metabolic; debridare, excizie; tratamentul antibiotic cu administrare parenterală; repaus cu reducerea presiunii mecanice la nivelul piciorului; ameliorarea circulației.

Cele 10 porunci pentru piciorul diabetic

 În final, evitarea acestei complicații invalidante presupune respectarea „Cele 10 porunci pentru piciorul diabetic”: 1. Inspectați-vă zilnic picioarele; folosiți o oglindă sau rugați o altă persoană să vă ajute. 2. Spălați-vă zilnic picioarele cu grijă. 3. Ştergeți-vă picioarele cu atenție; nu lăsați umed spațiul dintre degete. Umezeala favorizează apariția micozelor. 4. Aplicați pe picioare creme hidratante pentru îngrijirea pielii; pe pielea uscată apar fisuri și în felul acesta se produc infecții. 5. Unghiile trebuie tăiate drept, nu prea scurt. Folosiți pile pentru a nu avea colțuri ascuțite. 6. Folosiți numai încălțăminte adecvată, niciodată cu barete. Pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare. 7. Nu umblați desculț sau doar cu ciorapi. 8. Folosiți ciorapi care absorb transpirația, care permit picioarelor să se aerisească și să se mențină uscate. 9. Senzația de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic, și nicidecum prin încălzirea lor cu sticle, cărămizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave. 10. Adresați-vă imediat medicului: dacă apar dureri în picioare sau din contră dacă remarcați că și-au pierdut sensibilitatea; dacă apar deformări, vezicule, ulcerații, fisuri, roșeață, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Doctor în științe medicale, Lector universitar

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …