Sunday , May 5 2024

De ce a devenit oul un aliment controversat

Odinioar\ “demonizate” pentru c\ ar fi fost rele pentru inim\, ou\le [i-au recâ[tigat titlul de aliment s\n\tos în ultimii ani, pe m\sur\ ce studii au stabilit c\ nu numai c\ sunt bune pentru mu[chiul cardiac, ci [i pentru pierderea kilogramelor în plus, informeaz\ dailymail.co.uk.

Recent, cercet\torii canadieni au publicat un studiu care ar putea din nou afecta “reputa]ia” ou\lor.
Studiul, la care au participat 1.200 de voluntari cu vârsta medie de 61 de ani, a sugerat c\ ou\le contribuie la crearea pl\cii de aterom, o substan]\ ceroas\ care blocheaz\ circula]ia în vasele sangvine [i este asociat\ maladiilor cardiace. Astfel, prezen]a acestei pl\ci era mai probabil\ la persoanele care consumau cel pu]in dou\ ou\ pe s\pt\mân\. Cercet\torii dau vina mai ales pe g\lbenu[uri.

Sunt îns\ ou\le cu adev\rat rele din punct de vedere al colesterolului?

Cel mai recent studiu canadian, men]ionat mai sus, contrazice actualele teorii [tiin]ifice, spune Helen Bond, de la British Dietetic Association. În urm\ cu câ]iva ani, Bruce Griffin, profesor nutri]ionist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, [i a ajuns la concluzia c\ acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a mai stabilit c\ ou\le ajut\ la reglarea tensiunii arteriale, spune Helen Bond.
Iar anul trecut, cercet\torii de la Universitatea din Alberta au descoperit c\ g\lbenu[ul de ou con]ine doi aminoacizi importan]i, triptofanul [i tirozina, [i c\ dou\ g\lbenu[uri crude con]in de aproape dou\ ori mai mul]i antioxidan]i decât un m\r. Îns\ pr\jirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidan]i la jum\tate.

Ou\le sunt “uzina de energie nutri]ional\”

În urma modific\rilor operate în hrana g\inilor, ou\le sunt mai s\n\toase în prezent decât în urm\ cu 30 de ani. Ou\le din zilele noastre con]in cu 70% mai mult\ vitamina D [i de dou\ ori mai mult seleniu ca în urm\ cu 30 de ani. În multe popula]ii, aceste substan]e sunt prezente la un nivel sc\zut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare [i infertilitate. G\lbenu[ul de ou poate furniza 13 substan]e nutritive esen]iale (vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc etc.).

Care este cantitatea maxim\ admis\ de ou\ care se poate consuma?

Speciali[tii britanici spun în prezent c\ oamenii pot consuma câte ou\ doresc, atât timp cât au o diet\ s\n\toas\ [i echilibrat\. Nu exist\ o limit\ superioar\ decât pentru persoanele în a c\ror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol în sânge.
În ceea ce prive[te studiul canadian men]ionat deja, speciali[tii spun c\ placa de aterom începe s\ se formeze oricum dup\ vârsta de 40 de ani. În plus, cercet\torii canadieni nu au luat în considerare factori ce ]in de stilul de via]\, precum sportul [i dieta alimentar\.

Ou\le îngra[\?

Ou\le din zilele noastre con]in cu 20% mai pu]ine gr\simi, cu 13% mai pu]ine calorii [i cu 10% mai pu]in colesterol ca în urm\ cu 30 de ani.
Un studiu publicat anul trecut stabilea faptul c\ ou\le pot ajuta la sc\derea în greutate. Astfel, voluntarele supraponderale care au participat la acest studiu au avut de ales pentru micul dejun între a mânca ou\ sau un corn. Persoanele care au ales ou\le au consumat, în medie, mai pu]ine calorii în restul zilei. Helen Bond spune c\ acest lucru se întâmpl\ pentru c\ proteinele din ou ofer\ o senza]ie de sa]ietate mai mult timp.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …