Wednesday , May 8 2024

Cum putem folosi sarea ca medicament. Leacuri ştiute de puţină lume

sare

Clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie, nu e duşmanul nostru. Dimpotrivă, ea este indispensabilă vieţii: menţine apă în corp, reglează transferul de lichide între celule, participa la transmiterea impulsurilor nervoase şi la contracţiile musculare, controlează tensiunea arterială, ajută la asimilarea unor minerale şi oligoelemente. Dar, dincolo de efectele binefăcătoare din interiorul corpului, ea este un excelent remediu extern, cunoscut din cele mai vechi timpuri.
Dureri în gât

Ai răcit şi te ustură în gât? Cel mai simplu leac contra durerilor în gât este gargară cu apă sărată, fiindcă reduce inflamatia şi ucide bacteriile. Reţeta e simplă: în 200 ml de apă caldă, dizolvă o linguriţă cu sare. Fă gargară cu această apă sărată de mai multe ori pe zi. Dacă durerea persistă peste trei zile sau dacă e însoţită de febra mare, adresează-te medicului!

Gingii inflamate

Dacă ai gingiile roşii, umflate şi sângerează când te speli pe dinţi, asta înseamnă că suferi de gingivită. Ia urgent măsuri, că să elimini inflamatia şi să nu ajungi la parodontoză! Pentru început, clăteşte gură cu apă sărată în fiecare seară: o linguriţă cu sare la 100 ml de apă caldă. Dacă neplăcerea nu se atenuează în 1-2 săptămâni, trebuie să schimbi tratamentul: cumpără un irigator bucal şi foloseşte-l în fiecare seară – pui o linguriţă cu sare la 200 ml de apă caldă spre fierbinte. Cu ajutorul duşului bucal, apă sărată, care are efecte antibacteriene, ajunge în spaţiul dintre gingii şi dinţi, unde se află de fapt inflamatia. În 1-2 săptămâni, sângerarea ar trebui să se oprească şi gingiile să-şi recapete culoarea sănătoasă, roz.

Dureri de dinţi, abces

Dacă te doare un dinte sau o măsea, până să ajungi la stomatolog, clăteşte gură de mai multe ori pe zi cu următorul amestec: 100 ml de apă caldă, două linguri cu oţet şi una cu sare. În cazul unui abces dentar (ţi s-a umflat obrazul), clăteşte gură cu apă sărată: o linguriţă cu sare la 200 ml de apă caldă.

Înţepături de insecte

Fie că te-a înţepat o albina sau te-a pişcat vreo insectă, sarea îţi alina durerea. Prepară o pastă din sare şi puţină apă şi aplic-o pe înţepătura (în cazul albinei, după ce scoţi acul). Lasă mixtură pe piele până când se usucă. În acest timp, usturimea sau mâncărimea ar trebui să dispară sau măcar să se atenueze. Altă reţeta: combină în părţi egale bicarbonat de sodiu şi sare, adaugă puţină apă şi întinde pastă obţinută pe locul dureros.

Alergie

Nasul înfundat şi secreţiile nazale sunt printre cele mai supărătoare simptome ale alergiilor respiratorii (la polen, par de animale, parfum etc.), dar şi ale banalei răceli. Apă sărată este o modalitate excelenţă de a-ţi alina disconfortul. În 200 ml de apă la temperatura camerei, dizolvă o jumătate de linguriţă cu sare. Cu pipetă, pune 2-3 picături de apă sărată în fiecare nara, apoi suflă nasul până când nu se mai elimina secreţii. Repetă de câteva ori pe zi.

Sursa: femeia.ro

 

Vezi si

Dr. Cobuz: Masa de Paști și alimentația echilibrată după post

Persoanele care au ținut o perioada lungă de post înainte de Paşti trebuie să acorde …