Tuesday , April 23 2024

Noile reglementari alimentare ale administratiei americane: Mai putina sare!

Guvernul american a anun]at, luni, noile reglement\ri alimentare – norme care sunt revizuite la fiecare cinci ani – [i îi îndeamn\ pe to]i cet\]enii americani s\ î[i reduc\ consumul zilnic de sare cu o treime fa]\ de valorile actuale, informeaz\ AFP.

Cantitatea zilnic\ de sare recomandat\ reprezint\ jum\tate din consumul zilnic din urm\ cu 50 de ani al unei persoane de pe teritoriul american.

Cea de-a [aptea edi]ie a Reglement\rilor alimentare insist\ asupra reducerii num\rului de calorii din dieta zilnic\ [i pe nevoia de a face mai mult sport, din cauz\ c\ “peste o treime dintre copii [i peste dou\ treimi dintre adul]ii din Statele Unite sunt supraponderali sau sunt obezi”, se afirm\ într-un comunicat emis de United States Department of Agriculture (USDA).

“Reglement\rile alimentare au fost enun]ate într-o perioad\ în care majoritatea adul]ilor [i o treime dintre copiii americani sunt supraponderali sau obezi. Aceast\ situa]ie reprezint\ o criz\ ce nu mai poate fi ignorat\”, a declarat Tom Vilsack, secretarul Departamentului pentru agricultur\ din guvernul american.

“În definitiv, problema este urm\toarea: cei mai mul]i dintre noi trebuie s\ strâng\ cureaua pentru a evita apari]ia maladiilor cronice asociate cu igiena alimentar\”, a ad\ugat oficialul american.

Reglement\rile administra]iei americane îi îndeamn\ pe cet\]enii acestei ]\ri s\ î[i reduc\ la 2.300 de miligrame (echivalentul unei linguri) consumul zilnic de sare, în timp ce raportul Centers for Disease Control and Prevention afirm\ c\ un american consum\ în medie 3.466 de grame de sare (o lingur\ [i jum\tate) pe zi.

Potrivit noilor reglement\ri, consumul zilnic de sare trebuie s\ scad\ pân\ la 1.500 de miligrame pe zi pentru persoanele de culoare, persoanele trecute de 50 de ani sau persoanele care sufer\ de hipertensiune. Aceast\ recomandare este considerat\ foarte strict\, îns\ ea se justific\ prin faptul c\ “limita de 1.500 de miligrame se aplic\ de acum înainte pentru aproximativ jum\tate din popula]ia Statelor Unite”.

Excesul de sare reprezint\ un factor care favorizeaz\ apari]ia hipertensiunii [i a altor maladii cardiovasculare.

Companiile americane din industria alimentar\ au fost invitate s\ reduc\, la rândul lor, concentra]ia de sare din produsele pe care le comercializeaz\. Peste dou\ treimi din consumul zilnic de sare provine nu din solni]a prezent\ în buc\t\ria fiec\rui american, ci din alimentele procesate – chipsuri, pizza [i conserve.
Noile reglement\ri din domeniul igienei alimentare le explic\ americanilor, în 23 de paragrafe, c\ trebuie “s\ iubeasc\ alimentele dar s\ m\nânce mai pu]in”, “s\ evite por]iile de mâncare exagerat de mari”, “farfuriile lor s\ con]in\ în propor]ie de 50% fructe [i legume” [i “s\ bea ap\ în loc de b\uturi carbogazoase”.

Aceste recomand\ri vor fi înso]ite în viitorul apropiat de o serie de m\suri guvernamentale prin care produsele proaspete vor deveni mult mai accesibile pentru popula]ia defavorizat\, deoarece “americanii din aceast\ categorie trebuie s\ mearg\ pe jos uneori [i trei kilometri în anumite cartiere pentru a g\si un magazin cu produse proaspete”, a explicat la rândul ei Kathleen Sibelius, secretarul Departamentului pentru s\n\tate din Statele Unite.

În cadrul eforturilor depuse de administra]ia american\ în lupta împotriva consecin]elor nefaste ale obezit\]ii asupra s\n\t\]ii popula]iei, prima doamn\ a Statelor Unite, Michelle Obama, a semnat s\pt\mâna trecut\ un parteneriat cu cel mai mare distribuitor din lume din comer]ul cu am\nuntul, compania WalMart. Uria[ul lan] american de supermarketuri s-a angajat s\ expun\ în raioanele sale produse mai s\n\toase, ce con]in cantit\]i mai mici de sare, zah\r [i gr\simi.

Vezi si

Stresul termic dăunător pentru sănătate este în creștere în Europa

Europa se confruntă din ce în ce mai des cu episoade de căldură atât de …