Sunday , May 5 2024

Consumul de carne de peste, benefic pentru sanatatea cardiaca a femeilor

Riscul de a suferi din cauza unor maladii cardiace este mult mai sc\zut în cazul femeilor care consum\ cu regularitate carne de pe[te, bogat\ în Omega 3, în compara]ie cu femeile care consum\ pu]in, sau deloc, carne de pe[te, se afirm\ într-un studiu citat de AFP.
Acest studiu danez, publicat în revista editat\ de American Heart Association, este primul care a analizat în special starea de s\n\tate a femeilor cu vârste cuprinse în intervalul 15 – 49 de ani [i binefacerile imediate ale consumului de carne de pe[te asupra st\rii lor de s\n\tate cardiac\, f\r\ s\ insiste pe efectele pozitive asupra longevit\]ii persoanelor monitorizate.
Femeile care consum\ rar sau deloc carne de pe[te prezint\ un risc de maladii cardiovasculare de peste 50% pe o perioad\ de opt ani, în raport cu femeile care consum\ în mod regulat carne de pe[te, au precizat autorii studiului.
Femeile care consum\ carne de pe[te rar sau deloc se confrunt\ cu un risc de maladii cardiace cu peste 90% mai mare în compara]ie cu riscul prezentat de femeile care consum\ pe[te în fiecare s\pt\mân\.
Studiul a fost realizat pe un e[antion de 49.000 de femei cu o vârst\ medie de 30 de ani, iar durata de monitorizare a fost de opt ani.
“Cea mai mare dificultate cu care ne confrunt\m atunci când promov\m astfel de mesaje din domeniul s\n\t\]ii publice, adresându-ne persoanelor tinere, const\ în general în faptul c\ binefacerile (atitudinile promovate) nu sunt percepute înainte de vârsta de 30 de ani sau de 40 de ani. Studiul nostru, îns\, a dovedit c\ lucrurile nu stau deloc astfel, [i c\ aceste binefaceri pot fi a[teptate pe termen scurt”, a explicat Marin Strom, unul dintre autorii studiului.
Cele mai multe dintre femeile participante la studiu care consumau în mod regulat carne de pe[te au declarat c\ obi[nuiesc s\ m\nânce cod, somon, hering [i scrumbie – specii de pe[ti a c\ror carne este bogat\ în Omega 3, un acid gras polisaturat, despre care oamenii de [tiin]\ afirm\ c\ are un efect protector împotriva problemelor cardiace [i vasculare.
“Pentru a se bucura de binefacerile consumului de pe[te sau ale uleiului de pe[te, trebuie urmate recomand\rile dietetice care îi sf\tuiesc pe oameni s\ m\nânce carne de pe[te ca fel principal la mas\, cel pu]in de dou\ ori pe s\pt\mân\”, a precizat Marin Strom.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …