Saturday , April 27 2024

Consumul de alimente din conserve creste riscul de cancer hormono-dependent

Consumul regulat de alimente din conserve contribuie la cre[terea nivelului de bisfenol A în urin\, acest compus chimic fiind asociat cu un risc ridicat de declan[are a cancerelor hormono-dependente, printre care se num\r\ cel mamar [i cel la prostat\, potrivit unui studiu preluat de AFP.
Potrivit acestui studiu american – realizat de cercet\torii de la Universitatea Harvard [i publicat în Journal of the American Medical Association -, persoanele care consum\ timp de cinci zile consecutiv sup\ din conserv\ prezint\ în urin\ un nivel de bisfenol A de 1.200 de ori mai mare decât cel existent în organismul consumatorilor de sup\ proasp\t\.
Studiul este prezentat drept “unul dintre primele care cuantific\ nivelul de bisfenol A din organismul uman dup\ ingestia de alimente din conserve”.
“[tiam de mult timp c\ nivelul de bisfenol A din organism cre[te dup\ consumul de b\uturi care au stat mult timp depozitate în anumite recipiente din plastic”, a explicat Jenny Carwile coautor al studiului.
“Îns\ studiul nostru sugereaz\ c\ alimentele din conserve pot constitui subiect de îngrijorare mai important, mai ales prin prisma utiliz\rii pe scar\ foarte mare”, a spus aceasta.
Bisfenolul A este un compus chimic prezent în cantitate mare în produsele din plastic – rolul lui este s\ fac\ plasticul incasabil -, în pelicula din plastic ce c\ptu[e[te cutiile metalice de conserve, dozele de b\uturi [i unele amalgamuri dentare, este asociat, al\turi de alte substan]e de tipul “perturbatorilor endocrini”, cu cre[terea num\rului de cancere hormono-dependente, mai ales mamar [i la prostat\.
La studiu au participat 75 de persoane, care au consumat timp de cinci zile consecutiv fie sup\ din conserv\, fie sup\ proasp\t\, f\r\ a-[i modifica celelalte obiceiuri alimentare.
Analiza mostrelor de urin\ prelevate de la ace[tia a demonstrat c\, dup\ cinci zile, nivelul de bisfenol A era de 1.200 de ori mai mare la consumatorii de sup\ din conserv\.
Îns\ riscul a fost considerat unul temporar, dup\ ce bisfenolul A a fost eliminat din urin\. Cercet\torii nu au putut determina cantitatea de bisfenol A care r\mâne mai mult timp în organism dup\ consumul acestor conserve, un studiu mai amplu în acest sens fiind necesar.
În Fran]a, Adunarea na]ional\ a adoptat, pe 12 octombrie, o m\sur\ de interzicere a utiliz\rii bisfenolului A la fabricarea recipientelor pentru produsele alimentare, începând din 2014 (din 2013 pentru recipientele pentru produse alimentare destinate copiilor cu vârste sub 3 ani).

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …