Wednesday , April 17 2024

Cercetatori romani: O descoperire norocoasa si neasteptata ne-ar putea ajuta sa salvam bolnavii cu infarct

.

Cercetatorii de la Institutul “Victor Babes”au descoperit intamplator, in timp ce faceau studii ale celulelor din intestin, prezenta unor celule care impreuna cu cele stem ar putea reface muschiul inimii afectat de infarct, a declarat, luni, presedintele Academiei de Stiinte Medicale.

“Studiam de aproape mai multi ani mucoasa gastrica si intestinala cu ajutorul unui microscop. In timpul studiilor am vazut in pacreas ca invelisul celulelor stem si niste prelungiri nu sunt doar celulele stem, ci altceva. Atunci am descoperit celulele telocite. Grupul nostru a studiat prezenta telocitelor atat in organe cavitare (inima, tub digestiv, plaman, uter, trompa uterina), cat si necavitare (pancreas, glanda mamara, placenta) si in invelisul organelor (pleura, pericard, peritoneu). Una dintre cele mai interesante descoperiri este legata de prezenta si rolul telocitelor in reparatia cardiaca dupa infarct miocardic, implicarea acestora fiind de maxima importanta, in conditiile in care in Romania mortalitatea prin boli cardiovascvulare este pe locul intai in Europa”, a declarat presedintele Academiei de Stiinte Medicale (ASM), academician Laurentiu Popescu.

El a mai spus ca, din studiile pe care le-au facut in Institut, utilizarea celulelor stem ar putea fi mult mai eficienta in asociere cu telocitele.

“Daca vom reusi sa le izolam, sa le multiplicam impreuna cu celulele stem, le vom putea utiliza eficient pentru tratarea infarctului miocardic”, a adaugat profesorul Laurentiu Popescu.

Analizand aceste celule, cercetatorii au ajuns la o concluzie foarte importanta, si anume ca atat inima, cat si creierul au puterea de regenerare.

‘Pana acum vorbeam despre capacitatea ficatului de a se regenera. Acum am vazut ca, pana la 25 de ani, inima oamnilor se poate regenera cam unu la suta pe an, iar la varstnici cam 0,5 la suta pe an. Telocitele si celulele stem pot ajuta la regenerarea cordului, a creierului in urma unor leziuni “, a spus seful laboratorului de microscopie electronica, cercetatorul medic Mihaela Gherghiceanu.

Presedintele Academiei de Stiinte Medicale a mai spus ca este imbucurator faptul ca prezenta telocitelor a fost confirmata, independent, prin metode diferite, de catre grupuri din Italia, Germania, Marea Britanie si China.

“Atunci cand apare o confirmare a rezultatelor tale, te poti gandi la o posibila coincidenta, dar atunci cand doua, trei si chiar patru grupuri independente obtin rezultate similare prin metode diferite, putem afirma ca ne aflam in fata unei certitudini. Tot cu acest prilej vor fi prezentate si telocitele (descoperire a cercetatorilor romani recunoscuta la nivel mondial), niste celule mici ca dimensiuni, dar cu niste prelungiri enorme ca lungime si care exista practic in fiecare organism, cu ajutorul carora se poate realiza o mai buna reparare cardiaca, mai ales ca infarctul miocardic este in topul cazurilor de deces”, a mai spus Laurentiu Popescu.

Telocitele sunt niste celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor), prezente in aproape toate organele corpului. Ele nu pot fi vazute la microscopul obisnuit, intrucat prelungirile sunt sub limita de detectie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranta fragmente de telopode, dar au fost ignorate ori trecute cu vederea.

Denumite initial celule interstitiale “Cajal-like”, datorita unor asemanari cu celulele interstitiale Cajal din tubul digestiv, responsabile de miscarile acestuia, studiul detaliat al caracteristicilor telocitelor a aratat deosebiri clare fata de celulele Cajal si a impus adoptarea acestui nou termen.

Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanta, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi si subtiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip “sinapse stromale” cu acestea si de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare – exozomi, au explicat cercetatorii.

Vezi si

NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ

Chiar și în spațiu trebuie să se facă economie: NASA caută modalități pentru a aduce …