Saturday , December 9 2023

Alcoolul este mai nociv decât heroina şi cocaina

Alcoolul este mai nociv decât heroina şi cocaina, dacă se ţine cont de efectele acestor substanţe atât asupra indivizilor, cât şi asupra întregii societăţi, potrivit unui studiu publicat, luni, în revista medicală britanică The Lancet.

Autorii acestui studiu, comandat de Independent Scientific Committee on Drugs (ISCD), consideră că “actualele sisteme de clasificare a drogurilor ţin cont prea puţin de nocivitatea reală a acestora”.

Specialiştii s-au declarat, totodată, de acord cu concluziile unor studii precedente, potrivit cărora “implementarea unor politici stricte vizând alcoolul va reprezenta o politică de sănătate valabilă şi necesară”.

Experţii făcând parte din ISCD au alcătuit propriul sistem de evaluare a substanţelor şi au studiat gradul de nocivitate al drogurilor asupra corpului uman, luând în calcul şi alţi factori, precum costul folosirii lor pentru sistemul de sănătate sau pentru sistemul penitenciarelor din fiecare ţară.

Heroina, crack-ul (un derivat din cocaină) şi metamfetamina sunt cele mai nocive pentru organism, însă, dacă se ţine cont de efectele asupra societăţii, alcoolul este cea mai periculoasă substanţă, fiind urmat în acest clasament de heroină şi de crack.

Pe o scară a gradului de periculozitate de la 0 la 100, alcoolul a fost evaluat cu 72 de puncte, heroina – 55 de puncte, iar crack-ul – 54 de puncte.

Vezi si

Ministrul Sănătății: În lipsa acoperirii vaccinale, pot reapărea și alte boli contagioase, considerate eradicate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Timișoara, că în situația în care nu …