Saturday , February 4 2023

6 semne ca urmeaza sa ajungi un workaholic

Niciun workaholic nu va recunoa[te c\ este a[a. Dependen]a de munc\ se instaleaz\ f\r\ s\-]i dai seama [i este dificil s\ scapi de ea.
\Mai bine verifici din timp dac\ nu cumva ai simptomele care anun]\ workaholismul, mai ales c\ “boala” muncii exagerate [i f\r\ întrerupere poate avea consecin]e grave pentru s\n\tate.
Motivele din care po]i ajunge la epuizarea prin munc\ sunt diverse – de la dorin]a unei cariere de succes sau tenta]ia unui câ[tig tot mai mare, pân\ la fuga de socializare, de familie sau de angoasele vie]ii personale.
1. Verifici e-mailul de serviciu noaptea târziu [i diminea]a la trezire. Te-ai obi[nuit s\ stai conectat 24 de ore din 24 la BlackBerry sau iPhone, r\spunzi la e-mailuri la orele cele mai bizare [i vorbe[ti non-stop la telefon. Este un semn clar c\ via]a ta a intrat în malaxorul muncii pân\ la epuizare.
2. Te întâlne[ti cu prietenii foarte rar [i vorbe[ti doar despre serviciu. Refuzi aproape toate invita]iile în ora[, pe motiv c\ nu ai timp s\-]i rezolvi temele de serviciu. Când totu[i te întâlne[ti cu prietenii, î]i dai seama c\ singurele teme de discu]ie pe care le ai sunt legate de serviciu.
3. Comunicarea cu persoanele apropiate a devenit monosilabic\. Te-ai obi[nuit s\ lucrezi [i acas\, iar toate gândurile tale se îndreapt\ c\tre treburile de a doua zi. Ajungi s\ nu schimbi nicio vorb\ cu persoanele dragi, pe motiv c\ ]ie î]i arde doar de problemele “grave” de la serviciu.
4. Sari tot mai des peste masa de prânz. Este o scuz\ fals\ aceea c\ nu po]i s\-]i iei pauza de mas\ pentru c\ ai foarte mult de lucru. Este ca [i cum ai spune c\ nu te intereseaz\ s\n\tatea ta, ci doar s\n\tatea patronilor. Nimic nu justific\ lipsa de curaj în a spune “stop, de-acum via]a mea trece pe primul plan, vedem dup\-aceea ce [i cum”.
5. Delegi tot mai pu]ine sarcini [i e[ti obsedat de control. Un workaholic se distinge [i prin aceast\ tr\s\tur\, spun psihologii: nu [tie s\ delege, în plus este obsedat s\ aib\ totul sub control. Pe m\sur\ ce vrei tot mai mult s\ rezolvi de unul singur proiectele, cercul vicios se strânge [i nu reu[e[ti s\ mai scapi.
6. Te sim]i epuizat emo]ional sâmb\ta [i duminica. Epuizarea emo]ional\ este o alt\ caracteristic\ a workaholicilor, li se pare c\ nu e nimic interesant în via]a lor [i nu-]i g\sesc sensul decât în mijlocul procedurilor de serviciu. Zilele libere sunt pustii pentru un astfel de personaj, nu are chef de nimic.
Problemele medicale cu care se confrunt\ un workaholic sunt variate: tulbur\ri gastrointestinale, ulcer, probleme cardiovasculare, tulbur\ri ale somnului, depresie, anxietate, potrivit site-ului everydayhealth.com. (realitatea.net)

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …