Tuesday , November 29 2022

“Ziua Națională fără Tutun” – Activități desfășurate de Centrul Antidrog Suceava la Şcoala Gimnazială Bosanci și la Şcoala “Jean Bart”  

“Ziua Națională fără Tutun” este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat.

Agenția Națională Antidrog (A.N.A.) s-a alăturat campaniei de marcare a acestei zile, prin activități derulate la nivel național și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general.

În acest context, echipa Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava din cadrul Agenției Naționale Antidrog desfășoară, la nivel local, activități de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, atât în rândul elevilor, cât și al comunităților locale.

Dacă săptămâna trecută, elevii Şcolii Gimnaziale Bosanci au realizat cu succes o expoziție de lucrări de grafică și pictură, prin care au exprimat mesaje elocvente anti-fumat (inclusiv fumatul pasiv), joi, 17 noiembrie, a fost rândul elevilor de gimnaziu de la Şcoala “Jean Bart” din municipiul Suceava, în calitate de beneficiari ai kit-ului informațional special pregătit cu acest prilej.

Printre subiectele care au făcut obiectul dezbaterilor se numără efectele fumatului, factori de risc și factori de protecție, fenomenele de dependență și toleranță în cazul fumătorilor, necesitatea adoptării unui comportament asertiv și modalități de punere în practică a rezistenței la influențele negative ale anturajului.

La nivel național, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populația generală (General Population Survey), realizat de Agenția Națională Antidrog, după alcool, fumatul țigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populația României.

Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariția acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).

Pentru a proba necesitatea unei intervenții, cei care au fumat cel puțin o dată în viață au fost întrebați dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat și despre consecințele acestuia. Datele arată că 87,6% dintre aceștia au menționat că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcție de mediul de rezidență al subiecților, arată o pondere mai mică pentru respondenții din zona rurală (8,9% față 13,9%) de a solicita unui cadru medical informații referitoare la fumat și consecințele asociate acestui comportament, se arată într-un comunicat transmis de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava. (O.S.)

Vezi si

Flutur: Despre Bucovina trebuie vorbit și luptat în fiecare zi

Săptămâna aceasta a debutat cu manifestări prilejuite de Ziua Bucovinei. Iar ziua de luni a …