Friday , April 26 2024

Ziua Mondială de Luptă `mpotriva HIV/SIDA marcată şi la Suceava

Astăzi are loc o dezbatere cu tema “InspiRed”, organizată la sediul DSP de către asociaţia “Red Ribbon” din Fălticeni. La nivelul judeţului s-au descoperit de la inceputul anului 22 de cazuri noi, numărul acestora fiind  in creştere faţă de anul trecut când au descoperite 15 cazuri noi

 hiv


Asociaţia “Red Ribbon” din Fălticeni organizează astăzi, 26 noiembrie, `n sala de şedinţe a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, o dezbatere cu tema “InspiRed”. Dezbaterea are ca scop o cercetare a contextului de viaţă al persoanelor seropozitive dar şi identificarea problemelor cu care persoanele seropozitive s-au confruntat `n cursul anului trecut. Această `ntâlnire vine să marcheze Ziua Mondială de Luptă `mpotriva HIV/SIDA, ce se celebrează pe data de 1 decembrie, `ncepând din anul 1988.
Mesajul campaniei mondiale de luptă `mpotriva HIV/SIDA este “Tinta zero, zero infecţii noi cu hiv, zero discriminări, zero decese prin Sida”. Obiectivele campaniei sunt atât creşterea numărului de persoane informate şi educate `n legătură cu HIV/SIDA cât şi creşterea numărului de persoane, `n special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos `n relaţie cu HIV/SIDA.
Ani la rând, organizaţii sau asociaţii au `ncercat să atragă atenţia asupra nedreptăţilor la care sunt supuşi bolnavii contaminaţi cu HIV aflaţi `n căutarea unui loc de muncă. Mult timp, angajatorii nu au vrut să audă nici `n ruptul capului de salariaţi purtători HIV. Intre timp, unii au `nceput să `nţeleagă că boala nu se transmite cu uşurinţă şi au `nceput să angajeze şi astfel de persoane dar numărul lor rămâne `n continuare foarte mic. Discriminarea este determinată de lipsa de cunoştinţe, prejudecări dar este şi strâns legată de stigmatizarea şi etichetarea persoanelor. Pentru unii bolnavi, stigmatizarea şi discriminarea sunt mai greu de `ndurat decât boala `n sine. “Persoanele infectate cu HIV sunt cele mai disriminate din societate iar acest sentiment de discriminare pe care bolnavii `l trăiesc, `i face de cele mai multe ori să renunţe la luptă şi implicit la tratament. Această boală nu-i `mpiedică să lucreze. Societatea este cea care nu-i acceptă şi le pune mereu piedici. Ei consumă foarte mult de la stat şi consider că este normal să fie lăsaţi să mai dea şi `napoi. Am remarcat de-a lungul timpului că cei care sunt `ncadraţi `n muncă reacţionează mult mai bine la tratament şi respectă medicaţia. Este o boală care nu provoacă durere iar bolnavii care sunt de peste zece ani sub tratament de cele mai multe ori renunţă la luptă neavând susţinere din partea familiei, a prietenilor. Foarte puţini sunt şi cei care apelează la consiliere psihologică. Se simt atât de abandonaţi de către societate şi respinşi `n acelaşi timp `ncât acest sentiment de cele mai multe ori le grăbeşte din păcate decesul ”, ne-a declarat dr. Loredana Corodescu, medic `n cadrul secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava. La nivelul judeţului nostru sunt 211 pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA luaţi `n evidenţă, iar dintre aceştia, `n luna `n curs sunt 192 de suceveni `n tratament antiretrovial la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului sucevean. Costul lunar al tratamentului pentru aceşti bolnavi este de 487 573 lei dar banii insuficienţi şi ignoranţa celor din jur au dus `n cursul anului trecut la opt decese iar de la `nceputul acestui an, s-au mai stins doi bolnavi diagnosticaţi cu HIV.
Din statisticele Direcţiei de Sănătate Publică Suceava reiese că de la `nceputul anului au mai fost depistaţi 22 de pacienţi infectaţi cu acest virus, patru cazuri noi fiind diagnosticate `n cursul lunii septembrie, iar `n luna octombrie nu a mai apărut din fericire nici un caz nou. Printre  pacienţii diagnosticaţi cu HIV de la `nceputul acestui an se numără şi două femei `nsărcinate dar şi un băieţel `n vârstă de şase ani. In judeţ sunt `n prezent trei copii bolanavi de SIDA cu vârsta cuprinsă între cinci şi nouă ani, alţii doi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani, iar alţii zece cu vârste de peste 15 ani. Toţi aceşti copii s-au născut din părinţi seropozitivi. “In spatele fiecărui pacient mai stau încă cel puţin 15 persoane nediagnosticate”, este de părere un medic sucevean. (Cristina RUSTI)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …