Tuesday , January 31 2023

Zeci de arme ilegale au fost confiscate de Poliție, după 103 percheziții, o parte și la Suceava

Armele erau comandate de pe un site din Ungaria. Per­che­zițiile au avut loc în București și în 36 de județe.

Polițiștii au confiscat 88 de arme neletale, din categoria armelor supuse autorizării, în urma a 103 percheziții domiciliare desfășurate ieri, în municipiul București și 36 de județe, la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată.

“În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării, 53 de arme lungi neletale, de tir sportiv, cu aer comprimat, de diferite calibre, zece pistoale de tir sportiv cu aer comprimat, de diferite calibre, 22 de pistoale de autoapărare, cu gaze, de calibrul 9 mm, 28 de arme de tip airsoft, un pistol de semnalizare, supus autorizării, două arme lungi cu proiectile din cauciuc, o armă lungă confecționată artizanal, două arbalete supuse notificării, două cartușe letale, 43 de articole pirotehnice, precum și 211 pachete de țigarete, susceptibile a proveni din contrabandă”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) transmis, joi.

Armele ridicate vor fi supuse unei constatări criminalistice balistice, în vederea stabilirii categoriei din care fac parte.

Acțiunea, des­fășurată de poli­țiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din ca­drul Inspec­to­- ratului General al Poliției Române, sub suprave­-gherea procu­rorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, a vizat creșterea gradului de siguranță și scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc, scurte și lungi, care ar fi fost introduse pe teritoriul României, prin intermediul unor firme de curierat rapid.

“În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor”, arată sursa citată. La activități au participat peste 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale.

Activitățile au fost desfășurate în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …