Friday , April 26 2024

Vineri a avut loc vernisajul expoziției „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”

Vineri, 26 noiembrie, de la ora 13:00 a fost vernisată, la Muzeul de Istorie din Suceava, expoziția „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Expoziția dedicată aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15-16 august 1871 va fi deschisă în perioada 26 noiembrie 2021 – 30 ianuarie 2022. Accesul la vernisaj, ca de altfel și la expoziție, se face cu respectarea legislației privitoare la măsurile de protecție în contextul pandemic actual.

La vernisajul organizat de Muzeul Național al Bucovinei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Mănăstirea Putna și al cărui amfitrion a fost managerul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, au fost prezenți starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic și vicepreședintele Consiliului Județean, Niculai Barbă. În ce privește cele două evenimente din 1871 – Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni – inițiativa a aparținut studenților români de la Viena, reuniți în Asociația „România Jună” și cu sprijinul studenților români din alte centre universitare.

Piesa centrală a expoziției o reprezintă urna antică de argint, obiect adus în dar de către studenți în 1871, depusă ca “un semn de pietate și de amintire” pe mormântul voievodului Ștefan cel Mare; inscripția este edificatoare:“Eroului, învingătorului, apărătorului existenței române, scutului creștinătății, lui Ștefan cel Mare, Junimea Română Academică”. De altfel, în cadrul expoziției sunt prezentate obiecte, documente originale și fotografii de la Serbările de la Putna.

În expoziție sunt prezente și câteva lucrări de artă dăruite Mănăstirii Putna cu acest prilej. Criticul de artă Doina Mândru a dăruit un bust al lui Mihai Eminescu lucrat de Lucian Murnu (1952). Pictorul Constantin Flondor a dăruit lucrarea „Serbarea de la Putna 1871”. Pictorul Horia Paștina a îmbogățit expoziția cu trei lucrări: „Argint e pe ape și aur în aer”, „Lumina vine de la Răsăritul cel de Sus” și „Potir și Biserică”. La rândul lui, pictorul Dacian Andoni a dăruit portretele lui Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu. (D.P.)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …