Saturday , April 27 2024

Vineri a avut loc a V-a ediție a Festivalului Bucovinean al Colindelor, organizat de Uniunea Polonezilor din România

Vineri, 27 decembrie a.c., în a treia zi de Crăciun, la Solonețu Nou a avut loc Festivalul Bucovinean al Colindelor, festival ce are loc anual, ajuns deja la a V-a ediție. Gazda acestui festival a fost biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate.

În urmă cu patru ani Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiție poloneză, și anume cea a colindatului. Astfel s-a născut ideea organizării Festivalului Bucovinean al Colindelor. Prin această acțiune s-a dorit ca toate comunitățile poloneze din Bucovina, precum și vecinii lor să se întâlnească într-o sărbătoare atât de importantă cum e Crăciunul, să colinde și să petreacă împreună ca într-o mare familie poloneză. Acțiunea „Festivalul Bucovinean al Colindelor” s-a organizat pentru prima dată la Solonețu Nou în ziua de 27 decembrie 2015.

În cea de a treia zi de Crăciun, în biserica din Solonețu Nou au răsunat colindele a zece coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina (corurile bisericilor catolice din Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Gura Humorului, Pleșa și Vicșani), corul greco-catolic al parohiei Cacica „Maidancik”. Au fost interpretate câte 2 colinde de fiecare cor, în limba polonă, română și ucraineană.

Cei prezenți au fost întâmpinați de deputatul Victoria Longher care le-a urat tuturor bun-venit. În discursul sau a subliniat semnificația colindului și a exprimat bucuria de a fi împreună în zi de mare sărbătoare. După încheierea concertului din biserică, cu toții s-au îndreptat la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu „oplatek”, obicei care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului.

Pr. dr. Stanislav Cucharec a binecuvântat oplatele, iar apoi participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au servit din bucatele pregătite cu acest prilej. De la acest festival nu au lipsit: Victoria Longher – deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, pr. Ciprian Antălucă – decan de Bucovina, pr. dr. Stanislav Cucharek – vicedecan de Bucovina, preoți din decanatul de Bucovina, reprezentanți ai celui de-al V-lea schimb al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova în frunte cu comandantul adjunct Jaroslaw Kowalczyk, precum și corurile.

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …