Wednesday , May 8 2024

Viitorii boboci preferă liceele ”Petru”, ”Pedagogic”, ”Ștefan” și ”Economic”

Opțiunile școlare exprimate de viitorii boboci de liceu plasează pe primul loc în preferințe Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, iar pe locul doi, la trei pași distanță, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. În municipiul Suceava, clasamentul este completat de Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, urmat de Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” și Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava. În ceea ce privește specializările spre care se orientează viitorii boboci de liceu, se observă o schimbare a preferințelor. Pe primul loc se situează Științe sociale, cu un total de 692 de opțiuni exprimate, iar pe locul doi Matematică-informatică, cu 668 de opțiuni. De asemenea, locurile trei și patru s-au schimbat, astfel că specializarea Filologie urmează în clasament, cu 457 opțiuni, iar pentru Științe ale naturii au optat 421 elevi. Potrivit CJRAE Suceava, care a realizat sondajul de opinie în rândul elevilor de clasa a VIII-a, numărul elevilor nehotărâți în privința opțiunilor școlare a crescut simțitor în acest an, o posibilă explicație putând fi constrângerile generate de situația pandemică.

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Suceava a realizat, și în acest an, sondaje de opinie în rândul elevilor de clasa a VIII-a din unitățile de învățământ din județ cu privire la liceele la care își doresc să fie admiși. Rezultatele au fost centralizate, iar opțiunile școlare exprimate de aceștia plasează pe primul loc în preferințe Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, iar pe locul doi, la trei pași distanță, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava. În municipiul Suceava, clasamentul este completat de Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, al treilea în preferințele elevilor, urmat de Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” și Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava. Ultimele patru licee din clasament au cam același număr de opțiuni exprimate, diferența dinte ele fiind foarte mică. Totuși, de precizat coborârea Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” de pe locul 4 pe 7 și, în același timp, urcarea în clasament a Colegiului Economic ”Dimitrie Cantemir”, de pe locul 6 pe 4, și a Colegiului Național de Informatică ”Spiru Haret” de pe locul 7 pe 6.

În privința colegiilor tehnice din municipiul Suceava, cele mai multe opțiuni au fost exprimate pentru Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza”, care a schimbat locul cu Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, ocupantul locului 2 în acest an. De asemenea, au făcut rocadă și Colegiul Tehnic ”Petru Mușat”, situat pe locul 3 în preferintele elevilor care au optat pentru învățământul tehnic, și Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu”.

În celelalte zone ale județului, clasamentele sunt neschimbate

Clasamentele ce cuprind liceele din principalele zone ale județului au rămas neschimbate, potrivit noilor date colectate de CJRAE Suceava. În topul colegiilor din Fălticeni, pe primul loc se află Colegiul Național ”Nicu Gane”, urmat de Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu”, iar locul trei este ocupat de Colegiul ”Vasile Lovinescu”. În Rădăuți, lider este Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”, la opțiunile exprimate pentru locurile la liceu, cu mențiunea că pentru Colegiul Tehnic au mai optat 80 de elevi care vor să studieze la învățământul profesional și tehnic, iar locul trei rămâne neschimbat, fiind ocupat de Colegiul ”Andronic Motrescu”.

În Câmpulung Moldovenesc, cele mai multe opțiuni ale elevilor de clasa a VIII-a s-au îndreptat spre Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”, cu mențiunea că pentru această unitate de învățământ optează elevi foarte buni din tot județul, iar pe locul doi s-a situat Colegiul Național ”Dragoș Vodă”, urmat de Colegiul Silvic ”Bucovina”, cu precizarea că pentru această unitate liceală au mai optat 28 de elevi care vizează un loc la învățământul profesional și tehnic, iar în coada clasamentului se poziționează Colegiul Tehnologic nr. 1, la fel ca anul trecut.

Specializarea Științe sociale a detronat Matematica-informatica

Concentrându-ne pe specializările spre care se orientează viitorii boboci de liceu, se observă o schimbare a preferințelor. Pe primul loc se situează Științe sociale, cu un total de 692 de opțiuni exprimate, iar pe locul doi Matematică-informatică, cu 668 de opțiuni. De asemenea, locurile trei și patru s-au schimbat, astfel că specializarea Filologie urmează în clasament, cu 457 opțiuni, iar pentru Științe ale naturii au optat 421 elevi.

Potrivit CJRAE Suceava, la efectuarea sondajului, realizat în perioada octombrie-noiembrie 2021, au participat 107 unități școlare din județul Suceava și 4.324 elevi. Dintre aceștia, 4.285 elevi au optat pentru unități școlare din județul Suceava – 3.319 au optat pentru colegii și licee din județul Suceava, cu mențiunea că 651 își doresc să fie admiși la învățământul profesional; 39 elevi au optat pentru unități școlare din alte județe; 212 elevi erau nehotărâți; 97 elevi nu doresc să continue studiile.

”Analiza rezultatelor studiului din acest an, comparativ cu rezultatele studiului efectuat anul trecut (ținând cont de numărul elevilor participanți), a relevat faptul că numărul elevilor care optează pentru învățământul profesional și învățământul profesional special este aproximativ egal (15,5% în 2020, 15,19% în 2021). De asemenea, se constată o scădere a elevilor care optează să-și continue studiile în alte județe (1,72% în 2020 și 0,98% în 2021). Numărul elevilor nehotărâți în privința opțiunilor școlare a crescut simțitor în acest an, o posibilă explicație putând fi constrângerile generate de situația pandemică (2,26% în 2020 și 4,9% în 2021). De menționat că rata de tranzit din învățământul gimnazial în cel liceal, conform opțiunilor exprimate anul acesta, a scăzut. 2,26% dintre elevii respondenți au precizat că nu-și vor continua studiile, față de 1,67% din totalul respondeților de anul trecut. Numărul celor care nu doresc să-și continue studiile a rămas relativ același, scăzând numărul celor care au optat pentru unități școlare din alte județe”, a concluzionat prof. consilier școlar Maria Adriana Nichitean, din cadrul CJAP Suceava, pe baza rezultatelor sondajelor aplicate elevilor de clasa a VIII-a, care sunt folosite ca puncte de reper pentru stabilirea cifrei de școlarizare pentru anul școlar următor. (Oana NUȚU)

sursa foto: portalinvatamant.ro

Vezi si

Trei persoane rănite într-un accident petrecut pe E85, aproape de Fălticeni

Miercuri după-amiază, în jurul orei 14.30, pe E85, în apropiere de muncipiul Fălticeni, spre Bunești, …