Sunday , April 28 2024

Vedeta programului “Laptele si cornul” a devenit marul

N propor]ia `n care laptele [i cornul se consum\ de c\tre elevii suceveni difer\ de la [coal\ la [coal\ [i depinde `n mare m\sur\ de condi]ia material\ a p\rin]ilor n foarte bine primit a fost `ns\ m\rul `mp\r]it elevilor n din p\cate, de multe ori, fructele sosesc doar o dat\ sau de dou\ ori pe s\pt\m=n\ n profesorii [i elevii sus]in continuarea programului “lapte [i corn”, `ns\ `ntr-o alt\ formul\

~n jude]ul Suceava, de programul „Cornul [i laptele” beneficiaz\ `n prezent un num\r de 33.631 de elevi din clasele I-IV, 34.754 de elevi din clasele V-VIII [i 21.800 de pre[colari, `n program fiind inclu[i at=t copiii `nscri[i la [colile din `nv\]\m=ntul de stat, c=t [i din cel privat.
Propor]ia `n care laptele [i cornul se consum\ de c\tre elevii suceveni difer\ de la [coal\ la [coal\ [i depinde `n mare m\sur\ de condi]ia material\ a p\rin]ilor. Eficien]a programului a fost de multe ori pus\ la `ndoial\ sau a fost etichetat\ drept o afacere profitabil\ pentru firmele care reu[esc prin diferite c\i s\ c=[tige licita]iile. Profesorii [i elevii sus]in continuarea programului, `ns\ `ntr-o alt\ formul\.
N Cornurile [i br=nza topit\ sunt privite cu suspiciune de c\tre elevii suceveni
La Liceul de Art\ „Ciprian Porumbescu”, elevii s-au ar\tat mul]umi]i `n special de mere, care sunt consumate `n propor]ie de 100%. Probleme apar c=nd copiilor li se ofer\ br=nz\ topit\, care nu prezint\ o foarte mare siguran]\ cu privire la ingredientele acesteia, dar nici „cornul” zilnic nu este savurat cu deosebit\ pl\cere de elevi. „Din perspectiva unui stomac gol, aceast\ ini]iativ\ este binevenit\. Din perspectiva unui stomac plin [i preten]ios programul nu este unul de efect. La noi, cam 80% dintre elevi consum\  alimentele `n timpul orelor de curs”, a declarat administratorul institu]iei.
Elevii ai c\ror p\rin]i au o condi]ie financiar\ modest\ nu refuz\ niciodat\ masa primit\ la [coal\, iar dac\ `n cursul anilor trecu]i, elevii trebuiau ruga]i de c\tre dasc\li s\ consume sau m\car s\ primeasc\ pache]elul zilnic, `n ultimii doi ani nu se mai fac return\ri, iar mul]i dintre elevii consum\ aproape integral tot ce li se ofer\.
La {coala Generala Nr. 4, situa]ia nu este foarte diferit\, aici laptele [i cornul fiind consumate `n propor]ie de circa 90, chiar 95% de c\tre elevi. „~ntr-adev\r, m\rul este preferatul copiilor, dar [i celelalte produse sunt consumate. Deranjant este c\ deseori acestora li se ofer\ br=nz\, napolitane `mpreun\ cu m\r, sau lapte, m\r [i biscui]i iar acestea nu sunt tocmai cele mai fericite combina]ii” a declarat directorul institu]iei, Petru Vasiliu. Olti]a Voroniuc, `nv\]\toare la clasa a III-a B `n cadrul aceleia[i scoli, ne-a afirmat c\ programul nu a avut rezultate favorabile la `nceput, dar `n cele din urm\ copiii au `nceput s\ consume pache]elul primit. „~nainte copiii aproape `[i b\teau joc de m=ncarea primit\, drept urmare am luat anumite m\suri. Am organizat `ntruniri cu p\rin]ii, cu medicii nutri]ioni[ti care mai apoi i-au `ndrumat pe elevi s\ m\n=nce s\n\tos [i s\ renun]e la dulciuri sau la alte gust\ri nes\n\toase `n detrimentul pachetului primit la [coal\. Orice cadru didactic trebuie s\ se implice la con[tientizarea copiilor cu privire la alimenta]ia nes\n\toas\, trebuie educa]i s\ nu risipeasc\. Efortul comun al profesorilor [i p\rin]ilor trebuie s\ aib\ ca scop educarea copiilor [i `n privin]a unei alimenta]ii echilibrate [i s\n\toase” a declarat Olti]a Voroniuc.
Ini]iativa introducerii unui fruct `n alimenta]ia elevilor a f\cut parte din cadrul programului na]ional de `ncurajare a consumului de fructe din [coli [i a avut ca scop promovarea [i formarea de obiceiuri alimentare s\n\toase `n r=ndul copiilor.
N Mese calde pentru elevi – o utopie
~n anul 2009, Ministerul Educa]iei a propus `nlocuirea programului „Laptele [i cornul”, cu un alt program care ar urm\ri asigurarea unei mese calde pentru elevi, contracte cu firme de catering sau programe after school. Aceste ini]iative au fost apreciate de c\tre profesori drept dezirabile, `ns\ utopice, ace[tia men]in=ndu-[i o oarecare suspiciune cu privire la aplicabilitatea acestei ac]iuni. „Nu dispunem de infrastructura necesar\ impement\rii unei astfel de ini]iative, respectiv de s\li de servire a mesei, de `nc\lzire a hranei. Cred c\ mai eficient ar fi implementarea unui sistem prin care elevii s\ primeasc\ zilnic sau periodic un tichet valoric cu ajutorul c\ruia s\-[i cumpere o mas\” a specificat directorul [colii Generale Nr. 4, Petru Vasiliu.
La liceul Mihai Eminescu, directorul institu]iei, Mircea Popescu a precizat c\ [coala ar dispune de spa]iu pentru o astfel de ini]iativ\, respectiv de o cantin\, dar costurile unui astfel de proiect ar fi mult prea greu de suportat, o por]ie de m=ncare pentru un elev cost=nd `n prezent 8,5 lei. Petru Mircea a mai declarat c\ [i liceenii ar primi cu interes un program aseman\tor celui de care beneficiaz\ colegii lor mai mici.
Din cei 31 de elevi ai clasei a VI-a A de la {coala General\ Nr. 4, 24 dintre ace[tia au afirmat c\ le place cornul, laptele b\tut sau cel dulce pe care `l primesc de la [coala [i pe care le consum\ zilnic f\r\ a fi constr=n[i. „Dac\ se `nt=mpl\ s\ nu consum\m laptele la [coal\, `l ducem acas\ [i facem cl\tite cu el. Dac\ ar fi posibil, ne-ar pl\cea s\ primim c=teodat\ iaurt cu fructe `n locul laptelui”  a m\rturisit un elev al clasei a VI-a A.
N ~n mediul rural, laptele [i cornul ajung `n saco[ele femeilor de serviciu
~n mod paradoxal, `n mediul rural, atitudinea elevilor fa]\ de oferta guvernamental\ de a asigura un mic dejun elementar pentru fiecare elev din [coala general\, este mai reticent\. Astfel, profesorul Vasile Petoneac, directorul [colii generale din Vicovu de Jos a declarat c\ produsele oferite elevilor sunt consumate `n propor]ie de maxim 60%, restul fiind luat de femeia de serviciu [i dus acas\ pentru c\ elevii nu doresc s\ consume napolitane sau biscui]i dulci cu br=nz\ topit\, a[a cum vin pachetele de la firmele furnizoare. Nu au fost `ns\ refuzate merele, doar c\ acestea vin de dou\ ori pe s\pt\m=n\ [i nu pot fi `ntotdeauna distribuite zilnic.
La B\lc\u]i situa]ia este asem\n\toare, mul]i dintre copiii care sunt obi[nui]i cu un alt gen de alimenta]ie refuz=nd oferta firmelor furnizoare de alimente `n cadrul programului „Cornul [i laptele”.
O situa]ie special\ s-a `nt=lnit la Moldovi]a unde directorul [colii, Ovidiu Balabasciuc a declarat c\ elevii unit\]ii de `nv\]\m=nt sunt extrem de mul]umi]i de aceast\ ofert\ guvernamental\ cu toate c\ localitatea Moldovi]a este o zon\ `n care se face `n mod tradi]ional zootehnie. ”Nu se arunc\ nimic la noi, de[i e o zon\ cu specific de cre[tere a vitelor, toate produsele pe care elevii le primesc sunt folosite a[a cum se cuvine”, a declarat directorul [colii din Moldovi]a, Ovidiu Balabasciuc.
Introdus `n [coli, `ncep=nd cu anul 2002, programul „Cornul [i laptele” are la nivel na]ional peste dou\ milioane de copii beneficiari anual. ~n pofida unor disfunc]ionalit\]i ale programului, acesta nu trebuie `ntrerupt ci doar `mbun\t\]it fiind, f\r\ `ndoial\, un program perfectibil. (Adelina TALPALARIU, Andreea DIACONU)

Vezi si

O mașină a luat foc pe centura Sucevei (FOTO, VIDEO)

Duminică, în jurul orei 10.30, un autoturism a luat foc pe  centura ocolitoare a municipiului …