Wednesday , February 8 2023

VĂ MULȚUMIM! În doar două zile s-au strâns banii pentru olimpicul David Turturean

In urma campaniei promovate de cotidianul “Obiectiv”, în contul deschis pe numele mamei lui, Elena Turturean, s-a adunat suma necesară deplasării la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. “ștefanistul” avea nevoie de 3.500 USD, care să-i asigure cazarea, masa, transportul, viza și asigurarea medicală la această Olimpiadă  David Turturean-min

David Turturean este un elev de excepție al Colegiului Național “Ştefan cel Mare” din municipiul Suceava care an de an a participat la la mai multe faze naționale ale olimpiadelor naționale, de unde s-a întors, de fiecare dată, cu premii. Anul acesta, David va participa la două Olimpiade Internaționale, dar pentru că Ministerul Educației plătește doar deplasarea elevilor calificați la olimpiadele internaționale care sunt în Calendarul concursurilor și olimpiadelor aprobat de MEN, David s-a văzut pus în situația de a-și face singur rost de bani.

Cadrele didactice ale renumitului colegiu sucevean, impresionate de pasiunea și dăruirea acestui elev, au decis să organizeze o campanie de strângere de fonduri pentru a-l putea ajuta pe David Turturean să-și îndeplinească visul, iar mama sa a deschis pe numele său un cont la BCR, unde în doar două zile după ce cotidianul “Obiectiv” a făcut publică povestea s-au strâns banii necesari și încă ceva în plus. Profesorul de astrofizică Petru Crăciun a explicat că s-a ajuns în această situație după ce David Turturean s-a clasat pe locul al VI-lea în urma selecției lotului restrâns care s-a desfășurat în luna februarie 2018. Echipa României este formată din cinci elevi. “Prin regulamentul Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, fiecare țară poate să participe cu o a doua echipă, fără a fi finanțată de ministerul țării respective și indiferent de rezultatele obținute în anii anteriori la această olimpiadă. La dorința elevilor clasați pe locurile șase-zece la selecția lotului, se poate constitui a doua echipă, în condițiile în care participanții își găsesc sponsori pentru acoperirea cheltuielilor privind cazarea, masa, transportul, viza și asigurarea medicală”, a declarat inspectorul școlar Petru Crăciun.

In semn de mulțumire și de recunoștință pentru oamenii care au răspuns acestei campanii, o rudă de-a lui David a postat pe Facebook un mesaj. “Vă anunț cu bucurie că am strâns deja suma de bani necesară pentru ca David Turturean să participe la cele două olimpiade. Sunt uimită! Vă mulțumesc fiecăruia în parte! Prin mobilizarea voastră și prin donații, unele și de câte 2.000 de lei, am reușit! David va reveni și el cu un mesaj – momentan procesează ce tocmai s-a întâmplat – și anume că am strâns suma necesară și că va merge până la urmă la cele două olimpiade”, a scris Ema Barbă, verișoara lui David.

Mai menționăm că la David a ajuns și suma de 6.000 de lei de la Asociația Părinților din cadrul Colegiului Național “Ştefan cel Mare”.

Reamintim că olimpicul “ștefanist” David Turturean, elev în clasa a X-a la renumitul colegiu sucevean, s-a calificat în acest an la patru olimpiade naționale, și anume la Fizică, Chimie, Informatică și Astrofizică, dar din cauză că au fost programate de către Ministerul Educație una după cealaltă, s-a văzut nevoit să renunțe la Chimie, fiind prea obositor să călătorească în capătul celălalt de țară după un concurs pentru ca a doua zi să fie apt pentru un alt concurs național, la o altă disciplină. “Am renunțat la Chimie pentru că era exact în ziua următoare după Informatică și nu m-am simțit fizic în stare să fac față”, ne-a povestit David Turturean, elev la Colegiul Național “Ştefan cel Mare”.

Anul trecut, David s-a întors cu o medalie de bronz și o mențiune de la Olimpiada Internațională de Astronomie din Weihai, China. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …