Saturday , April 27 2024

Unde se plasează spitalele sucevene în topul șpăgilor din spitalele din România

La inceputul lunii februarie 2019, Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a anuntat faptul ca este primul din România care este certificat oficial că a implementat sistemul de management anticorupție, primul standard internațional cu un asemenea obiectiv, respectiv ISO 37001.  Anti-Bribery Synergyun organism de certificare cu operatiuni la nivel international specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de gestionare anti-mita bazate pe standardul international ISO 37001, a publicat recent prima sinteza a unui indicator utilizat in vederea monitorizarii performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania.

Sinteza are in vedere date colectate prin raspunsul afirmativ la intrebarea nr. 9 “VI S-AU SOLICITAT BANI SAU ATENȚII DE CĂTRE MEDICI SAU ASISTENTE?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sanatatii pentru fiecare luna calendaristica in intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019. (http://www.ms.ro/organizare/compartimentul-de-integritate-2/#tab-id-5)

Peste 250 de unitati medicale din intreaga tara au facut subiectul acestui raport, in top aflandu-se unitati medicale cu peste 150 de raspunsuri afirmative la intrebarea referitoare la pretinderea de bani sau atentii din partea cadrelor medicale. Spitalul Judetean Suceava este plasat pe locul 19 al acestui “top”, cu 51 de raspunsuri afirmative.  Un numar ceva mai ridicat de raspunsuri afirmative au mai fost semnalate la Spitalul Municipal Radauti si la cel din Vatra Dornei – cate 13 fiecare. La alte spitale din judet (Campulung Moldovenesc, Falticeni, Siret) au fost raportate un numar de 1-2 raspunsuri afirmative la intrebarea de mai sus.

Clasamentul intocmit reprezinta, de altfel, o oglinda a coruptiei din spitale si in acelasi timp un semnal de alarma atat pentru conducerea unitatilor medicale, cat si pentru oficialii Ministerului Sanatatii, care trebuie sa ia masuri si chiar sa solicite pentru toate aceste institutii Certificarea ISO 37001.

In urma raspunsurilor la intrebarea “Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?” a fost realizat un clasament al spitalelor din intreaga tara in functie de numarul de raspunsuri afirmative.

SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA – Bucureşti(B) 153

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA BRAILA – Brăila(BR) 147

SPITALUL CLINIC DE URGENTA SF IOAN – Bucureşti(B) 98

SPITALUL CLINIC FILANTROPIA – Bucureşti(B) 95

INSTITUTUL DE BOLI INFECTIOASE „Dr. MATEI BALS” – Bucureşti(B) 91

INSTITUTUL CLINIC FUNDENI – Bucureşti(B) 87

INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF DR AL TRESTIOREANU – Bucureşti(B) 83

INSTITUTUL NATIONAL PENTRU SANATATEA MAMEI SI COPILULUI ALLESANDRESCU RUSESCU – Bucureşti(B) 80

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PLOIESTI – Ploieşti(PH) 71

SPITALUL JUDETEAN ARGES (PITESTI) – Piteşti(AG) 59

SPITALUL JUDEŢEAN „MAVROMATI” – Botoşani(BT) 59

SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA ORADEA – Oradea(BH) 58

SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA ELIAS – Bucureşti(B) 58

SPITALUL MUNICIPAL CAMPINA – Câmpina(PH) 57

SPITALUL CLINIC DE URGENTA „BAGDASAR ARSENI” – Bucureşti(B) 56

SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE URGENTA TIMISOARA – Timişoara(TM) 53

SPITALUL CLINIC JUDETEAN MURES – Târgu Mureş(MS) 52

SPITALUL CLINIC COLENTINA – Bucureşti(B) 51

SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA SF.IOAN CEL NOU SUCEAVA – Suceava(SV) 51

SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII „SF.MARIA” IASI – Iaşi(IS) 48

————-

SPITALUL MUNICIPAL RADAUTI – Rădăuţi(SV) 13

SPITALUL MUNICIPAL VATRA DORNEI – Vatra-Dornei(SV) 13

SPITALUL DE BOLI CRONICE SIRET – Siret(SV) 2

SPITALUL MUNICIPAL CAMPULUNG MOLDOVENESC – Câmpulung Moldovenesc(SV) 2

SPITALUL ORASENESC GURA HUMORULUI – Gura Humorului(SV) 2

SPITALUL MUNICIPAL FALTICENI – Fălticeni(SV) 1.

Raportul a fost realizat prin tehnici de regrupare si centralizare a datelor obtinute prin intermediul mecanismului de feedback, realizandu-se în urma prelucrarii noi informatii agregate si sintetizate.

Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania si este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 intrebari:

  1. Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  2. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  3. Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
  4. A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
  5. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  6. Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  7. Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  8. Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
  10. Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Informatiile au o utilitate practica in proiectarea, implementarea si certificarea unui Sistem de Management Anti-Mita in conformitate cu cerintele ISO 37001 prin folosirea acestora la determinarea si analizarea contextului in care activeaza o organizatie, monitorizarea si evaluarea performantelor masurilor de control anti-mita sau realizarea de analize comparative de tipul benchmarking.

Sistemul de management anti-mita reprezinta o structura de procese si proceduri folosite pentru a asigura o organizatie, publica sau privata, sau o institutie medicala, in cazul de fata, ca are instrumentele necesare pentru a combate coruptia.

Prin certificarea ISO 37001, spitalul beneficiaza de un act emis de un corp de certificare independent, potrivit caruia sistemul de management are o politica si a implementat proceduri de combatere a mitei.

Cum se obtine standardul

Pentru a obtine certificare ISO 37001, spitalul trece printr-un audit amplu al sistemului de management comparat cu necesitatile standardului ISO 37001. In urma acestuia se fac o serie de recomandari si abia dupa ce institutia medicala rezolva toate neconformitatile identificate in acest proces ii va fi eliberat certificatul prin care este specificat ca sistemul de management este conform cu standardul.

Sinteza raportului poate fi consultata pe site-ul anti-bribery.org.

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …